Japan i hrana: Stručnjaci savetuju kako se na pravi“ način jede suši

Izvor: B92, 20.Maj.2023, 11:26

Japan i hrana: Stručnjaci savetuju kako se na "pravi“ način jede suši

Posle skorašnjeg talasa neslanih šala sa sušijem koje su potresle japansko društvo, BBC novinar donosi savete kako da se na "pravi način“ jede jedna od najvećih svetskih kulinarskih poslastica.

U februaru 2023, na internetu se pojavio snimak na kom je čovek olizao zajedničku bocu za soja sos dok se okretala na pokretnoj traci za suši.

Čovek je ukaljao i druga suši jela, na veliko zgražavanje posmatrača u restoranu.

To je trebalo da bude kraj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << te priče, ali kao i u slučaju većine viralnih trendova (naglasak na virusu), nikli su imitatori uništavača sušija, prikazujući snimke na kojima ljudi ližu štapiće, utrljavaju pljuvačku u suši i stavljaju vasabi na porudžbine drugih ljudi.

Japanska policija uhapsila je trojicu počinilaca, uz malo sreće zaustavivši pomamu uništavanja sušija, ali je to i dalje šokiralo zemlju poznatu po strogim pravilima, propisima, čistoći i etikeciji, naročito kad je u pitanju hrana.

Uz to, suši restorani u Japanu počeli su da izbacuju pokretne trake ili ugrađuju senzore i kamere kako bi hvatali "suši teroriste" na delu (ili, tačnije, na jeziku), potencijalno okončavši jedno od najboljih iskustava jedenja sušija na svetu.

Prema Kazunori Nozavi, suosnivaču slavnih ŠUGARFIŠsuši restorana i istinskom suši šokuninu (majstor), postoji izvestan broj onoga što smete i ne smete da radite u svetu sušija.

"Ne trljajte štapiće jedan o drugi pošto ste ih razdvojili, to se smatra neuviđavnim", kaže Nozava.

Nastavlja sa iznenađujućom opaskom da se "preferira jedenje štapićima, ali da je jedenje rukama takođe prihvatljivo. Ako vam treba viljuška, to je u redu, tražite je."

Njegova dodatna pravila etikecije uključuju:

"Pojedite suši čim stigne, najbolje odmah. Ovo je posebno važno da nori ne bi izgubio teksturu za rolnice ili gunkan stil (gunkan znači "bojni brod" i sličan je rolnici u obliku broda na koju se obično stavlja ikra)."

"Nigiri pojedite u jednom zalogaju."

"Ako dodajete vasabi, u redu je pomešati ga sa soja sosom, ali bolje da imate još jedan soja sos koji ne sadrži vasabi. Nisu sva jela najbolja uz vasabi."

"Ne stavljajte đumbir na vaš suši. On služi kao sredstvo za čišćenje nepca između obroka."

"Ako suši ima sos, ne umačite ga u soja sos. Kad umočite nigiri u soja sos, smatram da treba blago da umočite stranu sa pirinčem, a ne stranu sa ribom, mada mnogi drugi misle drugačije. Probajte i osetićete razliku."

"Nije pravilo, ali kad jedete rolnicu, zagrizite je, okrenite, i zagrizite je sa druge strane. To će pomoći da rolnica ostane u jednom komadu."

Nozava i Điro bi verovatno vodili veoma dug razgovor o tome da li umakati pirinač u soja sos ili ne, jer je to broj šest na Đirovoj listi stvari koje "nikako" ne smeju da se rade.

Ali u svetu ultra-luksuznih suši restorana, drugih prećutnih pravila ima koliko hoćete.

"Kad jedete u luksuznoj sušiji (suši restoranu), od ključne je važnosti poštovanje suši majstora, sastojaka i svega oko vas.

"Ako jedete sa još nekim, razgovor treba da bude prigušen i stišan; naglasak treba da bude na suši majstoru i onome što jedete", kaže Andrea Fazari, fotografkinja ovenčana nagradom Džejms Bird i autorka knjige Suši Šokinin kao i nove knjige o japanskoj kulturi.

Ona takođe objašnjava da "ne tražite ništa dodatno: šoju (soja sos), vasabi, đumbir Nećete dobiti tanjirić sa dodatni šojuom u koji ćete umakati nigiri.

"Nigiri je već savršen onakav kakav jeste, pripremljen kako je majstor zamislio", dodaje.

Uprkos svemu ovome, iskustvo jedenja sušija u Japanu ne bi smelo da vas obeshrabri.

"Aođiso (zelena perilja), koja se mnogo koristi kao cuma (garnirung), ostavlja snažan ukus u vašim ustima posle jela.

"Zbog toga ne osećate ukus sušija i stoga je bolje izbegavati je sem ukoliko već nije pripremljena unutar nigirija ili suši rolnica.

"Đumbir je tu da osveži vaše nepce posle jedenja agresivnog topinga. Ako ga pojedete previše, uticaće na to kako osećate suši", objašnjava Hanada.

"Takođe, ne postoji određen redosled jedenja jela. Jedite onim redom kojim želite. Međutim, zato što će slatka jela uticati na vaše nepce, bolje je ostaviti anago (jegulja) i tamagojaki (japanski urolani omlet) za kraj", dodaje.

Jedan od jedinstvenijih Hamadinih saveta tiče se samog suši pulta.

"Pult se lako oštećuje tako da vas molim da ne ostavljate telefon, sat ili druge predmete na njega. Pult od čempresa ume da košta nekoliko stotina hiljada dolara.

"Zato bolje skinite sat i ostavite njega i telefon na maramicu. A ako slučajno prospete malo soja sosa, ne brišite ga sami, već pozovite osoblje da ga obriše."

Da se vratimo tamo odakle smo pošli - postoje i nepisana pravila za suši restorane sa pokretnom trakom.

Za početak, higijena je od ključne važnosti i uvek dobro operite ruke.

Gomilanje tanjira takođe ne sme da se radi; samo uzmite tanjir, pojedite komadić sa njega, a zatim uzmite drugi.

Jednom kad uzmete tanjir, zadržite ga, ne vraćajte ga na traku.

Nikad ne dodirujte traku niti ostavljajte bilo šta na nju.

I konačno, kad dođe vreme za plaćanje, lepo složite sve vlastite tanjire; obeleženi su bojama da bi se znalo šta ste pojeli i koliko svaki komad košta.

Vidite, nije bilo kul kad je Arijana Grande polizala one krofne, a bilo je jednako nekul kad su suši šaljivdžije polizale ribu na pokretnoj traci.

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Japan i hrana: Stručnjaci savetuju kako se na „pravi“ način jede suši

Izvor: Radio 021, 20.Maj.2023

Posle skorašnjeg talasa neslanih šala sa sušijem koje su potresle japansko društvo, BBC novinar donosi savete kako da se na „pravi način“ jede jedna od najvećih svetskih kulinarskih poslastica.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.