Japan i Kina grade konstruktivne i stabilne odnose

Izvor: B92, 17.Nov.2023, 11:23

"Japan i Kina grade konstruktivne i stabilne odnose"

Japan i Kina su saglasni da grade "konstruktivne i stabilne" odnose zasnovane na "zajedničkoj koristi", uprkos postojećim poteškoćama.

To je saopštio japanski premijer Fumio Kišida, posle sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u San Francisku.

Tokom sastanka u četvrtak, u jednočasovnom razgovoru na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), Kišida je pozvao Kinu da odmah >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukine zabranu uvoza japanske morske hrane uvedenu nakon puštanja tretirane radioaktivne vode iz uništene nuklearne elektrane Fukušima, prenosi Kjodo.

Lideri su se saglasili o potrebi stručnih konsultacija o tom pitanju sa "naučnog" stanovišta, dodao je japanski premijer.

Kišida je takođe pozvao Peking da oslobodi japanske državljane koji su zatvoreni u Kini i saopštio da su mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu od ključne važnosti za Japan i svet, navodi Kjodo.

Kineski predsednik je saopštio da je u interesu dva naroda i dve zemlje da koegzistiraju mirno, sarađuju i rastu zajedno, prenosi Sinhua.

Si je saopštio da bi dve strane trebalo na pravi način da rešavaju razlike i da se usredsrede na zajedničke interese.

Tokom sastanka, dvojica lidera ponovili su svoju posvećenost principima i konsenzusu predviđenim u četiri politička dokumenta između dve zemlje, potvrdili pozicioniranje sveobuhvatnog unapređenja uzajamno korisnih odnosa zasnovanih na zajedničkim strateškim interesima i dogovorili da nastave da zajedno grade konstruktivne i stabilne kinesko-japanske odnose koji odgovaraju zahtevima nove ere, navodi kineska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Si i Kišida saglasni da grade konstruktivne i stabilne kinesko-japanske odnose

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Nov.2023

Japan i Kina su saglasni da grade "konstruktivne i stabilne" odnose zasnovane na "zajedničkoj koristi", uprkos postojecim poteškocama, saopštio je japanski premijer Fumio Kišida, posle sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u San Francisku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.