Japan i Južna Koreja upozoravaju Pjongjang

Izvor: Blic, Tanjug, 01.Apr.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan i Južna Koreja upozoravaju Pjongjang

Južna Koreja i Japan upozorili su danas Severnu Koreju da će prekršiti rezoluciju Ujedinjenih nacija ako lansira satelit, jer smatraju da se iza tog poteza krije namera da se testira raketa dugog dometa.

Uverenje Tokija i Seula deli i Vašington, odakle je, takođe, stiglo upozorenja Pjongjangu da odustane od lansiranja rakete "teapodong 2" koja, navodno, ima domet do teritorije SAD.

Severna Koreja je objavila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će lansiranje satelita biti obavljeno između 4. i 8. aprila, upozoravajući da će, ako joj zbog toga budu uvedene sankcije, krenuti u obnovu svojih postrojanja za proizvodnju plutonijuma i napustiti razgovore šest država o njenim nuklearnim ambicijama.

"Bez obzira da li je reč o lansiranju rakete ili satelita, u pitanju je kršenje rezolucije UN", saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Japanci su ocenili da je planirana akcija Severne Koreje u suprotnosti sa rezolucijom svetske organizacije, ali i sa međunarodnim pravom, prenele su zapadne novinske agencije.

Severna Koreja je pod sankcijama UN još od 2006. godine, kada je nauspešno testirala raketu "teapodong", a onda, par meseci kasnije, izvela i nuklearnu probu.

Japan je najavio mogućnosr rušenja severnokorejske rakete ako ona bude usmerena ka japanskoj teritoriji, na šta je Pjongjang uzvratio da bi takav čin vodio u rat.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.