Japan i Hajao Mijazaki: Slavni reditelj i Studio Gibli objavili njegov misteriozni poslednji film Kako živite

Izvor: B92, 04.Avg.2023, 21:01

Japan i Hajao Mijazaki: Slavni reditelj i Studio Gibli objavili njegov misteriozni poslednji film "Kako živite"

Novi film čuvenog Hajaoa Mijazakija "Kako živite" prepun je njemu karakterističnih vizuelnih užitaka, kao i simpatičnih, ali jezivih bića.

Prikazivanje animiranog filma Kako živite (How Do You Live) - najnovijeg i navodno poslednjeg dela poznatog reditelja Hajaoa Mijazakija - počelo je u petak 21. jula u japanskim bioskopima.

Teško je preterati sa isticanjem značaja Mijazakija i Studija Gibli za animaciju, koji su osnovali on i pokojni reditelj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Isao Takahata.

Tri Mijazakijeva filma - Princeza Mononoke, Pokretni dvorac (Howl's Moving Castle) i Začarani grad (Spirited Away) - nalaze se u deset najgledanijih japanskih filmova ikada, dok je Mijazaki inspirisao generacije reditelja animiranih i igranih filmova u Japanu i čitavom svetu.

Animirani film Začarani grad iz 2001. godine je osvojio Zlatnog medveda na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, a osvojio je i Oskara na 75. dodeli nagrada Akademije.

Mijazaki je potom 2014. godine dobio i počasnog Oskara.

Kako živite takođe podseća i na rediteljevu ličnu biografiju.

Mijazakijev otac je, baš kao i Mahitov, radio u kompaniji koja je proizvodila delove za vojne avione, a i njegova porodica se tokom rata iz grada preselila na selo.

Mijazaki je takođe bio prisno vezan za majku, za koju se zna da je imala ogroman uticaj na njegove filmove i snažne ženske likove u njima.

Film Kako živite nije doživeo isti nivo iščekivanja i znatiželje kakve su se mogle očekivati kada se radi o premijeri novog filma reditelja njegove reputacije.

Ovog puta nije bilo nikakvih trejlera ili televizijskih spotova, a jedini nagoveštaj o tome čime bi se mogao baviti film je bio jedan jedini, misteriozni poster.

Ovakva anti-kampanja je deo strategije koju je sproveo predsednik Gibli studija i producent filma Kako živite Tošio Suzuki, koji je za jedan istaknuti japanski magazin u junu rekao: "Mislio sam da će odavanje previše informacija umanjiti zanimanje publike za film".

Izveštaj iz nekolicine bioskopa u Šinđukuu, jednom od glavnih tokijskih kvartova za zabavu, pokazao je da su jutarnje i večernje projekcije unapred bile rasprodate, ali da je ostalo dosta praznih sedišta za popodnevne i noćne projekcije.

Zanimljivo je da mnogi prijatelji sa kojima sam razgovarao prošle nedelje nisu imali pojma da Mijazaki ima novi film koji će biti prikazan narednog vikenda.

Kada nam stignu rezultati sa bioskopskih blagajni, imaćemo kompletniji utisak o svemu, ali čini se da je strategija podrazumevala sporiji početak i postepen dolazak gledalaca narednih nedelja, posle usmenih preporuka.

Mijazaki je već nekoliko puta pretio da će se povući, a posebno 2013. godine nakon premijere filma Vetar se uzdiže.

Nije izdržao - rad na filmu Kako živite je započeo 2016. godine.

Produkcija filma je trajala sedam godina, a s obzirom na njegove godine (u januaru je napunio 82), stiče se utisak da je Kako živite zaista njegov poslednji dugometražni film.

Iako je Mijazakijeva zaostavština osigurana, budućnost studija Gibli nije tako jasna.

Studio je originalno osnovan sa namerom da producira filmove Takahate i Mijazakija i tokom godina je nekoliko puta pokušavao da štafetnu palicu preda sledećim generacijama.

Međutim, rezultati nisu uvek bili uspešni.

Jošifumi Kondo, jedan od potencijalnih naslednika, koji je 1995. godine režirao izuzetno uspešan film Šaptač srca (Whisper of the Heart), preminuo je ubrzo nakon toga u 47. godini.

Mijazakijev sin Goro je režirao tri Giblijeva filma, među njima i skorašnji, kompjuterski animirani Ervig i veštica (Earwig and the Witch), ali njegovi filmovi nisu dosegli onaj nivo finansijskog i uspeha kod filmskih kritičara kao filmovi njegovog oca.

Predsednik Tošio Suzuki je najavio planove studija za naredni film, a Gibli se nedavno upustio i u projekat Gibli zabavnog parka, osetno drugačijeg od uobičajenih Dizni tematskih parkova, u Nagoji.

Na projekciji filma Kako živite dobio sam i fasciklu sa brošurama koje reklamiraju park.

Tokom decenije koja je usledila nakon prvog Mijazakijevog povlačenja, reditelji poput Makotoa Šinkaija (Tvoje ime) i Mamorua Hosode (Belle), ostvarili su izuzetan uspeh na japanskim bioskopskim blagajnama

Pored toga, adaptacija mange Ubica demona (Demon Slayer) iz 2020. godine premašila je čak i rezultate filma Začarani grad, čime je postala najgledaniji japanski film svih vremena.

Bez obzira na to kakva će biti dalja sudbina Giblija, Mijazakijeva najznačajnija baština će biti to što je omogućio da animirani filmovi postanu najvoljeniji vid zabave u Japanu.

Met Šlej je nezavisni kritičar filmova i animea.

Živi i radi u Japanu.

Pogledajte video: Kako je Mladen postao prvi srpski samuraj

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.