Japan donira 30 novih mamografa

Izvor: B92, Tanjug, 10.Feb.2010, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan donira 30 novih mamografa

Valjevo -- Japanska vlada će donirati ove godine 30 novih mamografa i 25 uređaja za digitalizaciju slike, najavio je državni sekretar Tomislav Stantić.

On je tokom posete Zdravstvenom centru u Valjevu rekao će biti obučeno i 20 lekara za radiološke preglede i rukovanje ovim savremenim uređajima, za rano otkrivanje raja dojke. Sa dva mobilna mamografa, u Srbiji je samo u ovoj godini pregledano više od 9.000 žena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Cilj je da se u Srbiji svake druge godine mamografima obuhvati pregled 1,3 miliona žena, da bi u narednih pet godina smrtnost od raka dojke bila smanjena 25 odsto.

Stantić je najavio veću pomoć i podršku radi boljeg funkcionisanja domova zdravlja, čiji se broj neće smanjivati, a kojima do sada nije uvek poklanjana odgovarajuća pažnja, a imaju veliki značaj u preventivi zdravlja Srbije.

On je ocenio da Zdravstveni centar u Valjevu po opremljenosti i efikasnosti u radu može da se ubroji među najbolje u Srbiji i da je, zahvaljujući tome, u stanju da pruža zdravstvene usluge građanima i van teritorije koju sada pokriva.

Ministarstvo zdravlja Srbije zbog toga je odlučilo da Zdravstveni centar u Valjevu snabde novim savremenim digitalnim aparatima za preglede, u vrednosti oko 250.000 evra, iz donacije japanske vlade.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Valjevo će dobiti digitalni mamograf

Izvor: Kurir, 10.Feb.2010

VALJEVO, 10. februara 2010. (Beta) - Valjevska bolnica bi ove godine mogla da dobije digitalni mamograf koji košta 250.000 evra, izjavio je danas u Valjevu državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Tomislav Stantić. Stantić je na konferenciji za novinare u valjevskom Zdravstvenom centru rekao da će...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.