Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Dec.2018, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan dobija nosače aviona

Japanska vlada je danas odobrila petogodišnji plan za odbranu koji uključuje i nabavku dva nosača aviona, prvi put od kraja Drugog svetskog rata.

Tokio takav pristup pravda sve većim vojnim prisustvom Kine u regionu.

Dva broda, prvobitno namenjena helikopterima, biće modifikovana da bi se omogućili i kratki uzleti i vertikalna sletanja aviona.

Iz ministarstva odbrane je saopšteno da ti brodovi neće imati sve kapacitete konvencionalnih nosača aviona, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pre svega jer avioni neće biti stacionirani na njima.

Japanska vlada za narednu deceniju planira nabavku 42 stelt aviona kompatibilna s tim brodovima, a najizgledniji je F-35B, kao i kupovinu 105 aviona F-35A, što će donekle zadovojiti zahtev predsednika SAD Donalda Trampa za smanjivanjem američkog deficita u trgovini s Japanom.

Japan već ima dobro naoružanu vojsku od oko 250.000 ljudi.

Petogodišnji plan za odbranu, koji obuhvata i mere sajberbezbednosti i svemirskog osmatranja, predviđa troškove od 27.470 milijardi jena (oko 215 milijardi evra) do marta 2024.

Premijer Šinzo Abe i njegovi saradnici smatraju da su Japanu potrebne efikasnije mere u pogledu "veoma zabrinjavajuće" pretnje koju, prema njihovom mišljenju, predstavlja širenje pomorskih i vazdušnih aktivnosti Kine u Aziji, kao i Severna Koreja.

Opozicija tvrdi, a vlada negira, da je jačanje vojnih kapaciteta samo jedan od koraka ka ukidanju člana devet japanskog ustava, kojim se ta zemlja odriče rata kao sredstva spoljne politike.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.