Japan daje kredit Eelektroprivredi

Izvor: Glas javnosti, 14.Nov.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan daje kredit Eelektroprivredi

BEOGRAD - Japanska vlada će narednih dana odobriti kredit Elektroprivredi Srbije namenjen termoelektrani "Nikola Tesla". Kredit je, kažu, veoma povoljan i služiće za finansiranje ekoloških projekata u obrenovačkoj termoelektrani.

Šef misije Balkanske kancelarije Japanske državne agencije za međunarodnu saradnju Satoru Kurosava za RTS je rekao da je to prvi put da Vlada Japana pruža kredit Srbiji u japanskim jenima. Ukupna vrednost kredita je 28,25 milijardi jena, što >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je oko 26 milijardi dinara.

Govoreći o uslovima pod kojima EPS dobija kredit, Kurosava je naglasio da je godišnja kamata 0,6 odsto, a rok otplate kredita je 15 godina sa grejs periodom od pet godina. Prema njegovim rečima, jedna od posebnih karakteristika japanskih jen kredita je veoma niska kamatna stopa.

"U okviru ovog projketa, termoelektarna u Obrenovcu će dobiti prvi sistem za odsumporavanje dimnih gasova u Srbiji. Tim sistemom, vrednost zagađenja dimnih gasova će se značajno smanjiti, biće u skladu sa standarda EU. Zato ja verujem da je ovaj projekat značajan i za buduće učlanjenje Srbije u EU", kaže Kurosav za RTS.

Pružanje pomoći energetskom sektoru Srbije jedna je od najznačajnijih podrški Japana Vladi Srbije.

"Od septembra 2009. do juna 2010. godine realizovali smo projekat kojim smo promovisali energetski menadžerski sistem za upravljanje potrošnjom energije", navodi Kurosava.

Takođe, svake godine Agencija pozove 30-40 ljudi iz Srbije da učestvuju na različitim seminarima u Japanu. Ove godine, 10 zaposlenih iz EPS-a i termoelektrane "Nikola Tesla" bilo je na edukaciji oko ovog jen kredita, objasnio je Kurosava.

Pored energetike, japanska vlada pomaže i druge oblasti. Vlada Japana je realizovala razne projekte od 2000. godine u Srbiji.

"Jedan od naših projekata je donacija 93 autobusa gradu Beogradu. A ove godine, poklonili smo mamografe i dodatnu opremu za 39 zdravstvenih ustanova širom zemlje", kaže Satoru Kurosava.

Karaktker japanske bilateralne pomoći sastoji se, kako kaže Kurosava, ne samo u donacijama opreme, već u pružanju tehničke saradnje sa japanskim stručnjacima.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.