Japan beleži najmanji broj rođenih otkad postoji statistika

Izvor: N1 televizija, 23.Dec.2017, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan beleži najmanji broj rođenih otkad postoji statistika

Broj rođenih u Japanu ove godine najmanji je otkad je, pre jednog veka, počeo da se beleži taj podatak, objavilo je ministarstvo zdravlja.

U 2017. godini je u Japanu rođena 941 hiljada beba, što je četiri posto manje nego prošle godine i najmanja brojka otkad je vlada počela da beleži tu statistiku 1899. godine, saopštilo je ministarstvo.

"Iza tih podataka se krije nastavak pada broja žena u plodnom životnom dobu od 25 do 39 godina", rekao je zvaničnik ministarstva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Broj smrti će u odnosu na prošlu godinu najverovatnije porasti za tri posto.

Ove je godine umrlo 1,34 miliona Japanaca, najviše od Drugog svetskog rata, pa je zabeležen rekordan prirodni pad populacije od 403 hiljade ljudi.

Te brojke ne uključuju strane državljane koji žive u Japanu i koji predstavljaju oko jedan posto populacije.

Japan bez njih ima oko 125 miliona stanovnika. Japanska vlada godinama pokušava da podstakne porodice da imaju više dece, ali stanovništvo se i dalje smanjuje i stari.

Prema podacima objavljenima u julu, postotak starijih od 65 godina predstavlja 27,2 posto sveukupne populacije, što je najveći zabeležen, a broj mlađih od 14 je pao na rekordno niskih 12,7 posto.

Japan je dugo bio država koja ne želi imigraciju, a mnogi Japanci su ponosni na svoju kulturnu i etničku homogenosti iako populacija stari i smanjuje se, ali vlada je nedavno pojačala svoje inicijative za privlačenje stranih studenata i visokokvalifikovanih radnika.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

U Japanu zabeležen najmanji broj rođenih otkad postoji statistika

Izvor: Radio 021, 23.Dec.2017

Broj rođenih u Japanu ove godine najmanji je otkad je, pre jednog veka, počeo da se beleži taj podatak, objavilo je ministarstvo zdravlja...U 2017. godini je u Japanu rođena 941 hiljada beba, što je četiri posto manje nego prošle godine i najmanja brojka otkad je vlada počela da beleži tu statistiku...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.