Japan: Šteta od potresa 309 mlrd. $

Izvor: B92, 24.Mar.2011, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan: Šteta od potresa 309 mlrd. $

Tokio -- Japanska vlada je objavila da bi cena zemljotresa i cunamija koji su opustošili severoistok zemlje mogla da dostigne 309 milijardi dolara.

Šteta naneta kućama, infrastrukturi i privredi mogla bi da bude između 16.000 milijardi jena i 25.000 milijardi jena, procenila je vlada.

Brojka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je znatno veća od drugih procena. Svetska bnaka je početkom sedmice saopštila da bi šteta mogla da dostigne 235 milijardi dolara, a banka Goldman Saks navodi sumu od 200 milijardi dolara

U procenjenu cifru nisu uključeni gubici u ekonomskoj aktivnosti zbog prekida isporuka električne struje ili šireg uticaja krize u atomskoj elektrani Fukušima gde se još uvek vodi bitka za sprečavanje daljeg isticanja radijacije.

Vlada planira da ubaci javni novac u banke da bi pomogla oporavak privrede. Moguće je da će finansirati stvarnje fonda od 11.000 milijardi jena (135 milijardi dolara) na osovu zakona o pomoći bankama donetog po izbijanju svetske finansijske krize 2008. godine.

Tokio takođe radi na planovima pružanja niskokamatnih zajmova u visini od 10.000 milijardi jena (122 milijarde dolara) za pomoć kompanijama da se oporave od zemljotresa.
Pogledaj vesti o: Zemljotres u Japanu,   Cunami u Japanu,   Zemljotres

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.