Izvor: B92, 22.Jun.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan: Solarna energija u domovima

Tokio -- Japanska vlada će od sledeće nedelje početi promociju upotrebe sistema za solarnu energiju u domaćinstvima, piše finansijski dnevnik Nikei.

Očekuje se da bi ove mere, uglavnom u vidu subvencija i poreskih olakšica, znatno smanjile cenu solarnog sistema sa sadašnjih 2,3 miliona jena (oko 21.500 dolara) na 1,1 milion jena u periodu od tri do pet godina. Japan je vodeći svetski proizvođač solarnih komponenti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uključujući korporacije Šarp, Kjocera i Sanio.

Po navodima japanskog dnevnika, detalji oko subvencija i poreskih olakšica bili bi poznati do kraja avgusta ove godine, kada ističe rok za predaju budzetskih zahteva za narednu fiskalnu godinu koja počinje 1.aprila 2009.

Na ovaj korak vlada se odlučila sledeći dugoročnu ekološku inicijativu japanskog premijera Jasuo Fukude, koji je 9.juna između ostalog najavio i da bi do 2020.godine više od 70 odsto novih zgrada u Japanu trebalo da bude podignuto sa već ugrađenim solarnim panelima.

Više od polovine energetske potrošnje u Japanu čine nafta i gas, a zemlja potrebe za ovim gorivima zadovoljava uglavnom iz uvoza. Suočena sa rastućim cenama hafte, vlada Japana namerna je da drastično smanji zavisnost od fosilnih goriva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.