Japan: Radijacija u moru nekoliko miliona puta veća

Izvor: S media, 05.Apr.2011, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan: Radijacija u moru nekoliko miliona puta veća

Japanska vlada je zatražila od Rusije brod "Suzaran", namenjen za skladištenje i neutralisanje tečnih radioaktivnih materija iz atomskih podmornica, kako bi što pre dekontaminitala nuklearnu centralu Fukušima 1, koja je postradala u katastrofalnom cunamiju, javljaju jutros svetske agancije.

Iz Fukušime 1 na severoistočnoj obali Japana od juče se u okean planski spušta 11.500 tona vode sa niskim nivoom radioaktivnosti kako bi se oslobodio prostor za >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << uskladištenje 60.000 tona daleko radioaktivnije vode koja se nakupila u tri najoštećenija reaktora.

Portparol ruske nuklearne agencije Rosatom Sergej Novikov rekao je novinarima da je Japan zatražio da mu se dozvoli upotreba broda "Suzaran", i da Moskva sada čeka odgovore na neka pitanja pre no što zahtev odobri, javlja agencija Asošijeted pres.

Japan: Počelo izbacivanje radioaktivne vode

Prodajna izložba "Svi po malo za Japan"

Japan: Dnevnica u Fukušimi 5.000 dolara!

Izgradnju broda "Suzaran" finansirao je Japan sa 35 miliona dolara naosnovu medjudržavnog ugovora pod nazivom "Globalno partnerstvo" 1993. godine, javlja ruska agencija Interfaks.

Brod je korišćen za neutralisanje radioaktivnog otpada iz ruskih atomskih podmornica u luci Vladivostok na dalekoistočnoj obali Rusije, koja je blizu Japana.

"Suzaran" može da obradi izmedju 35 i 70 kubnih metara radioaktivnog otpada dnevno, navodi se na sajtu ruske nuklearne agencije Rosatom.

Rusi su poslali u Japan 400 dozimetara i 5.000 zaštitnih maski, prenosi ruska agencija Itar-tas.

U vodama kod Fukušime 1 radioaktivnog joda ima 7,5 miliona puta više od dozvoljenog, javlja agencija Interfaks.

Voda koja se namerno ispušta u okean ima do 100 puta veći nivo radioaktivnosti od zakonski dozvoljenog nivoa, javlja AP.

Radioaktivnost se brzo rastvara u džinovskom Tihom okeanu, i japanska vlada tvrdi da izbacivanje niskoradioaktivne vode neće ugroziti život u vodi.

(Beta)
Pogledaj vesti o: Cunami,   Cunami u Japanu

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hitna akcija merenja radioaktivnosti u školama u Fukušimi

Izvor: Blic, 05.Apr.2011

Zvaničnici u Japanskom regionu Fukušima pokrenuli su hitan program merenja radijacije na školskim igralištima. ..Zbog uznemirenosti roditelja, izazvane širenjem radioaktivnosti iz nuklearne elektrane Fukušima Daiči, tokom dva dana će biti obavljena merenja u više od 1400 škola i vrtića u ovoj...

Nastavak na Blic...

Japan: Radijacija u moru povećana milione puta

Izvor: Večernje novosti, 05.Apr.2011

Radijacija u morskoj vodi kod oštećene nuklearke Fukušima je već danima nekoliko miliona puta veća od dozvoljene. Eksperti još ne znaju kakve će biti dugoročne posledice

Nastavak na Večernje novosti...

Specijalni brod za radioaktivnu vodu

Izvor: Radio 021, 05.Apr.2011

Japanska vlada je zatražila od Rusije brod "Suzaran", namenjen za skladištenje i neutralisanje tečnih radioaktivnih materija iz atomskih podmornica, kako bi što pre dekontaminirala nuklearnu centralu Fukušima 1, koja je postradala u katastrofalnom cunamiju.

Nastavak na Radio 021...

JAPAN MERI RADIJACIJU I U RIBI

Izvor: Kurir, 05.Apr.2011

TOKIO - Japanske vlasti propisale su maksimalni dozvoljeni nivo radioaktivnosti u ribi...Do ovakve odluke došlo je pošto je u vodama Tihog okeana kod havarisane nuklearne centrale "Fukušima 1" detektovana 7,5 miliona puta veća koncentracija radioaktivnog joda od one koja je dozvoljena...Portparol...

Nastavak na Kurir...

Japan: Zaustavljeno isticanje radioaktivne vode

Izvor: S media, 06.Apr.2011, 08:39

Tokijska elektroenergetska kompanija (Tepko) saopštila je da je uspela da zaustavi isticanje radioaktivne vode iz oštećene nuklearke "Fukušima Daići" u Tihi okean. .."Tepko" je izlivanje vode iz pukotine u betonskoj jami pored reaktora dva zaustavio ubrizgavanjem 1.500 litara natrijum silikata...

Nastavak na S media...

Iz Fukušime 1 više ne curi visokoradioaktivna voda

Izvor: Beta, 06.Apr.2011

TOKIO, 5. aprila 2011. (Beta-AP) - Voda visokog nivoa radioaktivnosti prestala je da curi u Tihi okean iz oštećene atomske centrale Fukušima 1, saopštila je u sredu kompanija koja upravlja tim postrojenjem...Portparol firme Tokio elektrik pauer Naoki Cunoda rekao je novinarima da je curenje po...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.