Japan: Iz kanalizacije se izvadi više zlata nego iz rudnika

Izvor: Blic, Tanjug, 31.Jan.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japan: Iz kanalizacije se izvadi više zlata nego iz rudnika

Japan, koji je inače jedna od najsiromašnijih zemalja na svetu u prirodnim resursima, otkrio je novi izvor rudnog blaga - kanalizaciju, prenosi Rojters.

Jedno japansko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda "izvadilo" je veću količinu zlata nego pojedini rudnici koji važe za najbogatije na svetu. Zvaničnici prefekture Nagano, severozapadno od Tokija, izjavili su da je visoki postotak zlata pronađen >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u postrojenjima u Suvi verovatno rezultat velikog broja fabrika precizne mehanike koje postoje u blizini i koje u svojoj proizvodnji koriste ovaj dragoceni žuti metal.

On je rekao da je u tim postrojenjima pronađeno 1.890 grama zlata po toni pepela dobijenog od sagorevanja otpadnog kanalizacionog mulja. Poređenja radi, u japanskom rudniku Hišikari, jednom od najpoznatijih rudnika zlata u svetu, jedna tona rude sadrži od 20 do 40 grama dragocenog metala. Prefektura Nogano bi dosad za svoje zlato trebalo da dobije pet miliona jena (55.810 dolara), a računa da će do kraja ove fiskalne godine zaraditi oko 15 miliona jena.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.