Jahu rasprodajom ostaje u trci?

Izvor: B92, 26.Dec.2011, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jahu rasprodajom ostaje u trci?

Njujork -- Rukovodstvo pretraživača "Jahu" namerava da proda aktivu u Aziji, ali teško da će time popraviti finansijsko stanje i podići konkurentnost.

Očekuje se da će na prodaju biti veliki udeli "Jahu" u kineskoj kompaniji za elektronsku trgovinu "Alibaba" (25 odsto) i japanskoj verziji pretraživača - "Jahu! Japan" (35 odsto).

Predviđena cena ovih udela se procenjuje na oko 17 milijardi dolara, što tržišnu vrednost cele kompanije prevazilazi za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samo dve milijarde dolara, objavio je dnevnik Njujork Tajms.

"Jahu" čija se mesečna poseta procenjuje na 113 miliona korisnika, a zarada od reklama na oko četiri milijarde dolara, silovito gubi korisnike i polako ustupa pred gigantima "Gugl" i "Fejsbuk" na plasmanu reklame i broju pretraživačkih zahteva. Taj problem kompanija neće uspeti da reši novcem, smatraju pojedini eksperti, precizirajući da 17 milijardi dolara može da poveća akcionarsku vrednost kompanije i obogati vlasnike akcija, ali tesko da će spasiti "Jahu" od daljih poraza od konkurenata.

Među kupcima se pominju kompanija "Alibaba" i japanska "Softbanka", spremne da izađu u susret "Jahu" i organizuju prodaju tako da internet gigant ne plati milijarde dolara poreza na rast kapitalne vrednosti akcija.

Radi se o formiranju komplikovane prodajne šeme sa učešćem više pravnih lica, koja će razmeniti akcije za novac, a takva transakcija se prema američkim zakonima ne smatra prodajom.

Pojedini analitičari ne isključuju da će "Alibaba" i "Softbank" ponuditi kupovinu sto odsto "Jahu", što je već bilo u razmatranju, ali je ta ideja odložena za bolja vremena.

Kompanija već ima dovoljno gotovinskih sredstava za reorganzaciju poslovanja, ali taj proces kao da ne želi da pokreće, izjavio je za ruski poslovni dnevnik RBK Daily analitičar "Collins Stewart" Majureš Mašurekar.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.