Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jul.2023, 09:29

JAPANSKE VLASTI POZVALE NA HITNU EVAKUACIJU: Rekordne padavine na severoistoku zemlje, javila se KLIZIŠTA (VIDEO)

Obustavljen je saobraćaj brzim vozom 

Jaka kiša koja je pogodila danas prefekturu Akita na severoistoku Japana donela je rekordne padavine, a delovi stanovništva pozvani su na evakuaciju nakon što se reka u prestonici prefekture Akita izlila iz korita, saopštile su lokalne vlasti.

Dve osobe su prebačene u bolnicu nakon što se pokrenulo klizište i oštetilo jednu kuću, saopšteno je iz spasilačke službe, prenosi agencija Kjodo. Železnički >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << operater saopštio je da je obustavljen saobraćaj brzim vozom između stanica Morioka i Akita.  

Reka Taihei se izlila, a za stanovnike grada i obližnjeg Godžomea izdata je najstroža uzbuna za evakuaciju, saopštile su vlasti. Naređenja za evakuaciju izdata su u više od 10 opština u prefekturi Akita, a meteorološka agencija je pozvala na oprez zbog klizišta i izlivanja reka.

Upozorenje o klizištima je izdato i za neke delove prefekture Aomori.  

Pogođeni aktivnim sezonskim kišnim frontom, gradovi Hapo i Oga, oba u prefekturi Akita, zabeležili su rekordne padavine od 196 milimetara i 179,5 mm, u periodu od 12 sati do 10:40 časova po lokalnom vremenu, saopštila je Japanska meteorološka agencija, a prenosi japanski servis NHK.

Očekuje se da će se kišni front u regionu Tohoku na severoistoku zemlje zadržati do nedelje, saopštila je agencija, prognozirajući do 200 mm padavina u periodu od 24 sata, do 6 sati ujutro u nedelju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.