JAPANSKA POLICIJA TRAGA ZA 200 NESTALIH STOGODIŠNJAKA

Izvor: Kurir, 12.Avg.2010, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JAPANSKA POLICIJA TRAGA ZA 200 NESTALIH STOGODIŠNJAKA

TOKIO - Oko 200 Japanaca rođenih pre 100 godina je nestalo i verovatno su već duže vreme mrtvi, rezultati su nekoliko regionalnih istraga pokrenutih nakon što je otkriven prvi takav slučaj u Tokiju.

Samo u gradu Kobe, od 847 stogodišnjaka koje su lokalne vlasti službeno registrirale, 105 je nestalo.

"Grad je pokrenuo istrage u vezi sa ovim osobama", izjavio je za agenciju AFP,a prenose bosanski mediji,  >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << jedan lokalni zvaničnik, kao i u vezi sa 22 stogodišnjaka koji se poslednjih godina nisu javili socijalnim i medicinskim službama.

Među "nestalim" je jedna Japanka kojoj bi danas bilo 125 godina i koja bi bila najstarija Japanka, starija od Chiyono Hasegawe, koja ima 113 godina i živi u prefekturi Saga.

Zvanično, na arhipelagu živi više od 40.000 stogodišnjaka među 127 miliona stanovnika, potukavši rekord u dužini života. Prosek je za žene 86,44 godine, a 79,59 za muškarce.

Kampanja je pokrenuta na celom arhipelagu posle otkrića nekoliko slučajeva o stogodišnjacima kojima se gubi svaki trag.

Javnost je bila šokirana saznavši da su neki nestali, a da njihova deca i komšije to nisu primetili niti signalizirali, što je, smatraju sociolozi, simptomatično za prekid socijalnih i porodičnih veza.

Postoje sumnje da rodbina nije prijavila smrt starijih članova porodice kako bi nastavila da prima penzije.

U Tokiju je Sogen Kato, star 111 godina, ležao mumificiran na krevetu tri decenije dok ga policija nije nedavno pronašla.

Policija je otvorila istragu zbog prevare, jer je penzija isplaćivana sve te godine.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Nestalo oko 200 stogodišnjaka

Izvor: Glas javnosti, 13.Avg.2010, 07:13

TOKIO - Oko 200 Japanaca rođenih pre 100 godina je nestalo i verovatno su već duže vreme mrtvi, rezultati su nekoliko regionalnih istraga pokrenutih nakon što je otkriven prvi takav slučaj u Tokiju...Samo u gradu Kobe, od 847 stogodišnjaka koje su lokalne vlasti službeno registrirale, 105 je nestalo..."Grad...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.