JAPANCI TRAŽE PROGLAŠENJE VANREDNOG STANJA: Premijer odbija, veliki pritisak na zdravstveni sistem

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Apr.2020, 09:20

JAPANCI TRAŽE PROGLAŠENJE VANREDNOG STANJA: Premijer odbija, veliki pritisak na zdravstveni sistem

Japan je do sada bio pošteđen eksponencijalnog rasta broja obolelih, kakav je viđen u nekim delovima Evrope, SAD-u i drugim zemljama.

Japanska vlada je pozvala regije koje imaju najveći broj zaraženih korona virusom, da sačuvaju bolničke krevete za teško obolele te da srednje teške bolesnike i one bez simptoma pošalju na kućno lečenje ili u hotel.

Vlada je taj potez, koji pokazuje zabrinutost zbog sve većeg pritiska na japanski zdravstveni sistem, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << povukla nakon što se jedan od najuglednijih preduzetnika, internetski milijarder Hiroši Mikitani, pridružio apelima premijeru Šinzu Abeu da proglasi vanredno stanje dok se sve više povećava broj zaraženih.

U Tokiju je sve manje kreveta

Do sada su u Japanu bili hospitalizovani svi oboleli od korona virusa, bez obzira na to jesu li bili asimptomatski slučajevi ili s blagim simptomima. No, u Tokiju je kreveta sve manje, rekli su ove nedelje stručnjaci.

Japan je dosad bio pošteđen eksponencijalnog rasta broja obolelih, kakav je viđen u nekim delovima Evrope, SAD-u i drugim zemljama i dosad je imao gotovo 2.800 zaraženih i 73 umrla.

U samom glavnom gradu zabeležen je najveći broj zaraženih u zemlji - 684, što je malo u odnosu na gotovo 14 miliona stanovnika, no stručnjaci se boje da postoji određeni postotak zaraženih koje je nemoguće otkriti.

Agencija Kjodo izvestila je u petak da je nekoliko ljudi koji su bili na koncertu u Tokiju 20. marta, uključujući i izvođača, pozitivno na koronavirus. Pred kraj marta, ministarstvo zdravlja je identifikovalo 26 žarišta infekcije širom zemlje, objavio je NHK.

Nakon prošlonedeljne napetosti u glavnom gradu u pogledu toga hoće li i kada vlada proglasiti vanredno stanje, direktor firme Rakuten Mikitani je u petak na Tviteru objavio da su on i Masajoši Son, utemeljitelj tehnološke firme "SoftBank Group", telefonom razgovarali o tome kako je Japan u "veoma kritičnoj situaciji".

- Kako možete reći da ovo nije vanredna situacija? G. Abe, molim vas, odmah proglasite vanredno stanje - napisao je Mikitani na Tviteru.

U međuvremenu je guvernerka Tokija Juriko Koike rekla da će prioritet glavnog grada biti spasavanje života teških bolesnika te je pozvala ljude da ostanu kod kuće. Rekla je da Tokio u saradnji s vladom nastoji osigurati smeštaj za zaražene ljude koji žive s porodicama.

Premijer Šinzo Abe u petak je rekao da se razmatra i mogućnost korišćenja smeštaja koji je bio pripremljen za letnje Olimpijske igre, koje su odložene na godinu dana.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.