Izložba “Savremena japanska grafika” u Paviljonu u niškoj Tvrđavi

Izvor: JužneVesti.com, 07.Mar.2021, 10:42

Izložba “Savremena japanska grafika” u Paviljonu u niškoj Tvrđavi

Postavku najvnovijih radova savremene japanske grafike malog formata koja je rađena, kako navode organizatori iz niške Galerije savremene umetnosti, različitim tehnikama i likovnim izrazima, ljubitelji umetnosti mogu pogledati na izložbi u Paviljonu u Tvrđavi od utorka, 9. marta, a biće dostupna sve do 23. marta. Početak izložbe je zakazan za 12 sati.

Cilj izložbe "Savremena japanska grafika" je, kako navodi autorka >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Snežana Petrović, promocija japanske kulture grafičkog lista, a pre Niša, postavka je bila predstavljena u Novom Sadu."Promocija japanske kulture grafičkog lista"; foto: Galerija savremene umetnosti Niš

Radi se o grupi od 60 likovnih stvaralaca, članova Udruženja japanskih grafičara, umetničke formacije koja je osnovana još 1931. godine, i od tada veoma aktivno nastupa na izložbama svuda po svetu sa ciljem promocije japanske umetničke grafike na međunarodnom nivou, a status jedinog japanskog udruženja profesionalnih grafičara dobilo je 2013. godine –navodi Petrovićeva.

Zainteresovani će na postavci moći da pogledaju, navode organizatori, grafike malog formata, realizovane u različitim tehnikama visoke duboke,ravne, propusne i digitalne štampe, a izložba u celini, kažu, daje figurativni i apstraktni izraz. Istoričarka umetnosti Jasna Jovanov izložbu opisuje kao niz znakovnih, simboličnih, asocijativnih, geometrijskih, stilizovanih i realističkih prizora.

Japanski grafičari makar u minijaturnom segmentu svog rada zadržavaju barem mrvicu tradicionalnog, najočiglednijeg u hvatanju fragmenta, trenutka, kratkog isečka iz realnog ili izmaštanog univerzuma – ističe Jovanov.

Inače, saradnju sa japanskim Udruženjem i postavku grafike malog formata, dodaju organizatori, ostvarila je novosadsa grafičarka Snežane Petrović, a ona je 2018. godine bila učesnik Grafičke radionice u Sićevu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Izložba Savremena japanska grafika u Paviljonu

Izvor: Megafon.co, 07.Mar.2021

Izložba Savremena japanska grafika održava se u Paviljonu u Tvrđavi od 9. do 23. marta. 2021. godine. Organizator je Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu. . “Radi se o grupi od 60 likovnih stvaralaca, članova Udruženja japanskih grafičara, umetničke formacije koja je osnovana još...

Nastavak na Megafon.co...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.