Izvor: JUGpress.com, 02.Jul.2023, 08:34

Izložba „Japanski strip kao inspircija“

LESKOVAC

Po tradiciji tokom Balkanske smotre mladih strip autora Narodni muzej je domaćin izložbi stripa na kojoj se predstavljaju autori iz zemalja sveta. Ove godine priređena je izložba „Japanski strip kao inspircija“, a publika ima prilike da vidi po prvi put u Srbiji izložbu posvećenu globalnom fenomenu, japanskom stripu — Mangi, realizovanu pod pokroviteljstvom i uz direktno učešće ambasade matične zemlje, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Japana. Izložba je izvedena u saradnji sa ambasadom Japana, a otvorila ju je prvi sekretar ambasade gospođa Ikoma Juki. Ona je najpre podsetila da je Leskovac grad bogatog i jedinstvenog kulturnog života, koji je još od 19. veka imao prve narodne čitaonice, knjižare i štamparije.

„Verujem da i danas želja za sticanjem novih znanja, kao i ljubav prema umetnosti i lepoti bogato živi u Leskovcu, što se da primetiti i putem prelepih izložbi koje su ovde otvorene tokom ovih dana. Izložba koja otvara Japan sastoji se od dva dela. Jedan se odnosi na Mićijo Akaiši, japansku manga umetnicu, a drugi na prošlogodišnje dobitnike Internacionalne manga nagrade, koja se svaek godine održava u Japanu. Nadamo se da ćete iskoristiri ovu priliku da više saznate o Manga nagradama, kao i da ćete ohrabriti druge da se prijave. Posebno raduje što saradnja Srbije i Japana jača na lokalnom nivou i što interesovanje za japanski jezik i kulturu cveta i u manjim gradovima Srbije. Nadamo se da će ova izložba biti prva u nizu mnogih koje ćemo zajedno organizovati u budućnosti.“ (kraj)IS/SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.