Izgubljena slika SLUČAJNO pronađena tokom inventara! Čuveni Mone vraćen u Japan!

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Feb.2018, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgubljena slika SLUČAJNO pronađena tokom inventara! Čuveni Mone vraćen u Japan!

Od Drugog svetskog rata joj se izgubio trag.

Platno francuskog impresioniste Kloda Monea, koje je pripadalo jednom japanskom kolekcionaru a nestalo pre nekoliko decenija, pronađeno je u pariskom muzeju Luvr i poslato je u Japan, saopštio je juče Nacionalni muzej zapadne umetnosti u Tokiju.

Platno naslikano 1916. godine iz čuvene serije "Lokvanji" francuskog slikara, pronađeno je u Luvru 2016. godine, ali to tada nije saopšteno u javnosti, naveo je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << neimenovani portarol muzeja i dodao da je delo nedavno vraćeno u muzej.

A painting by French Impressionist master Claude Monet that belonged to a Japanese collector but was lost for decades after WWII is now back in Tokyo https://t.co/4jNPukJwvq @AFP pic.twitter.com/7nmhUnzhqG

— AFP Tokyo (@AFPTokyo) February 27, 2018

Velika slika vrlo je oštećena, dodao je muzej navodeći da će biti potrebno dosta vremena za restauraciju.

Platno je pripadalo japanskom kolekcionaru Kodjiru Macakatu, naveo je muzej i dodao da je kolekcionar direktno od Monea kupio sliku 1921. godine tokom posete ateljeu majstora impresionizma.

Slika je tokom Drugog svetskog rata bila u prostorijama Luvra gde je čuvana kolekcija Macakate i od tada je zaboravljeno da uopšte postoji. Deo njegove kolekcije je vraćen 1959. godine ali među tim delima nije bila Moneova slika.

Osoblje muzeja je slučajno tokom jednog inventara 2016. pronašlo oštećenu sliku i ustanovilo da je to Moneova slika koja je pripadala japanskom kolekcionaru.

Mone (1840-1926) imao je običaj da pravi serije slika sa istim motivom, a među je njima je serija s lokvanjima, rađena tehnikom ulja na platnu.

Impresionizam kao slikarski pokret dobio je ime po Moneovoj slici "Impresija, radjanje sunca" iz 1874. godine.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.