Izgubljena japanska letelica tokom sletanja na Mesec: Nestao je kontakt FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 26.Apr.2023, 09:39

Izgubljena japanska letelica tokom sletanja na Mesec: "Nestao je kontakt" FOTO/VIDEO

Japanska letelica koja je prenosila maleni rover napravljen u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pokušala je da sleti na površinu Meseca juče i samim tim da postane prva komercijalna letelica koja je ostvarila takav poduhvat.

U istoriji su samo tri zemlje (odnosno svemirske agencije) izvele kontrolisano sletanje na Mesec - Sjedinjene Države, bivši Sovjetski savez i Kina. To su poslednjih godina pokušale i Indija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali i privatna izraelska kompanija, samo bez uspeha.

Kontrolori leta na Zemlji nisu nakon sletanja japanskog landera mogli ponovo da uspostave kontakt pa je letelica proglašena izgubljenom. Lander, nazvan Hakuto-R, izgradila je japanska kompanija Ispejs, a lansiran je 11. decembra na raketi Spejs eksa, piše CNN.

Landeru je trebalo tri meseca da uđe u Mesečevu orbitu. Trebalo je da sleti na naš prirodni satelit u 18.40. Otprilike 20 minuta nakon tog vremena izvršni direktor Ispejsa Takeši Hakamada saopštio je kako "nije potvrđeno uspešno sletanje".

"Moramo pretpostaviti da nismo mogli dovršiti sletanje na površinu Meseca. Naši inženjeri i dalje pokušavaju da shvate šta se dogodilo", kazao je i dodao da je njegov tim uspeo da prikupi podatke iz letelice sve do pokušaja sletanja, što je "veliko dostignuće" koje bi trebalo pomoći pri budućim misijama kompanije Ispejs.

Rover Rašid težak 10 kg trebalo je da istraži krater Atlas na severoistoku Meseca, navela je nedavno Evropska svemirska agencija (ESA)

"Rašid ima jednu kameru visoke rezolucije na prednjem delu i drugu na zadnjoj strani, kao i mikroskopsku kameru i kameru za termalno snimanje. Takođe nosi sondu za uzorkovanje", rekla je ESA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Prvi put je neka pivatna firma pokušala da sleti na Mesec: Nije uspela

Izvor: Danas, 26.Apr.2023

Pokušaj da se prva svemirska letelica privatne kompanije spusti na Mesec propao je nakon što je japanska startup kompanija Ispace prijavila da je izgubila kontakt sa svemirskom letelicom Hakuto-R Mission 1 (M1). Ali japanska vlada poručuje ispace-u da „nastavi da pokušava“.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.