Izgubili su: Nemačka zauzela njihovo mesto

Izvor: B92, 16.Feb.2024, 09:10

Izgubili su: Nemačka zauzela njihovo mesto

Japan više nije treća ekonomija sveta.

Preliminarni podaci su pokazali da je privreda ove zemlje u četvrtom tromesečju 2023. godine kvartalno pala za 0,1 odsto i time ušla u tehničku recesiju.

Privreda Japana je prethodno u trećem tromesečju 2023. godine pala za 0,8 odsto u odnosu na drugi kvartal.

Rezulati koji su objavljeni danas pokazuju i da je Japan izgubio poziciju treće ekonomije sveta, a njegovo mesto je zauzela Nemačka, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Si-En-Bi-Si (CNBC).

Nominalni BDP Japana je u 2023. godini porastao za 5,7 odsto na 4,2 biliona dolara, a nemački BDP za 6,3 odsto na 4,46 biliona dolara.

Visoka inflacija je smanjila domaću tražnju i privatnu potrošnju u sada četvrtoj ekonomiji sveta.

Na godišnjem nivou je japanska privreda u četvrtom kvartalu 2023. godine pala za 0,4 odsto, što je u raskoraku sa očekivanjima ekonomista koji su prognozirali međugodišnji rast od 1,6 odsto.

Inflacija u Japanu postepeno usporava, ali stopa bazne inflacije se već 15 meseci zaredom nalazi iznad dva odsto, dakle iznad željene granice koju je odredila Banka Japana (BoJ).

Banka Japana kao jedina u sveta i nadalje drži režim negativne kamatne stope, ali neki stručnjaci navode da bi uskoro mogla da preispita ovu politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.