Ispovesti žena za utehu japanskih vojnika: Sa 14 godina terane na prostituciju od jutra do mraka

Izvor: Blic, 01.Okt.2013, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ispovesti "žena za utehu" japanskih vojnika: Sa 14 godina terane na prostituciju od jutra do mraka

Sećanja Južnokorejki o seksualnom ropstvu tokom Drugog sevtskog rata, kada su bile "žene za utehu" japanske vojske, i dalje su veoma živa.

- To je bilo seksualno ropstvo, to nikako drugačije ne mogu da nazovem - rekla je Kim Bok-dong (87), jedna od poslednjih "žena za utehu".

Kim je imala 14 godina kada su po nju došli japanski vojnici.

Zvanično je radila u kuhinji, ali se na kraju našla >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u japanskom bordelu blizu fronta i terana je na prostituciju od jutra do mraka.

Kim, na proputovanju u Parizu, priča javno u nadi da će japanska vlada izdati iskreno izvinjenje za te zločine.

Nastavile da "rade" za ruske i američke vojnike

Do 20.000 žena, većinom iz Južne Koreje, ali i iz drugih azijskih država, bile su "žene za utehu" japanskim vojnicima koji su okupirali Korejsko poluostrvo izmednju 1910. i 1945. godine.

Kim i druge devojke bile su u različitim ustanovama "za utehu" u Tajvanu, Hongkongu, Maleziji, Indoneziji i Singapuru. Radile su neprekidno i nisu se viđale. Kim je rekla da su obroke uzimale odvojeno.

Na kraju rata, američka vojska je zatvorila Kim u logor, misleći da je Japanka.

- Posle japanske kapitulacije, znale smo da će mnoge žene za utehu nastaviti da rade za druge vojnike - američke ili ruske - navodi Kim, koja se posle osam godina košmara sa 22 godine vratila kući, ne usuđujući se da kaže istinu.

"Nekoliko puta sam pokušala samoubistvo"

Kim kaže da se najviše seća Singapura i da je tokom osam godina ropstva nekoliko puta pokušala samoubistvo.

Kada je njena majka videla da Kim ne želi da se uda, devojka joj je konačno rekla istinu. Potom je zajedno sa 239 žena počela hrabro da iznosi svoju priču u javnost.

Pitanje "žena za utehu" i drugih zločina japanske vojske i danas utiče na odnose Japana sa susedima.

Tokio je 1993. zvanično uputio izvinjenje za sve patnje, međutim, mnogi japanski zvaničnici su kasnije učinili korak nazad.

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je 2007. da ne postoje uverljivi dokazi o tim zločinima, a gradonačelnik Osake Toruo Hašimoto je u julu ove godine rekao da su "žene za utehu" bile "neophodne" japanskoj vojsci.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.