Izvor: RTS, 06.Feb.2023, 07:16

Indija kao novi loš momak u nemilosti zapada i njegovih saveznika

Medijska kampanja protiv indijske vlade koju su pokrenuli britanski mediji i koja se dovodi u vezu s politikom Nju Delhija da nastavi bliske ekonomske i vojne odnose sa Rusijom širi se i na Japan. Ona samo može biti štetna po interese Zapada.
Nova godina donosi nove političke trendove, a jedan od njih je "šibanje" Indije kao "lošeg momka", koji je neposlušan kolektivnom Zapadu.

Samo četiri dana nakon što je Indija okončala svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << predsedavanje samitom "globalnog Juga", velikog skupa zemalja u razvoju čiji je cilj oslobađanje od političke i finansijske hegemonije Zapada, u Velikoj Britaniji je prikazan prvi od dva nastavka dokumentarnog filma o dugogodišnjem premijeru Narendra Modiju, u kojem se on kritikuje za diskriminaciju i progon muslimana u svojoj zemlji.
Gotovo istovremeno, u medijima na engleskom jeziku u Aziji pojavili su se kritički tekstovi o indijskoj vladi, pa tako recimo japanski novinari iz nedeljnika Nikkei Azija ukazuju da izrastanje Indije u super silu potencijalno predstavlja opasnost za Zapad.
Kao osnova za to mišljenje najpre se navodi odbijanje Indije da otvoreno osudi Moskvu za intervenciju u Ukrajini i pridruži se sankcijama Zapada protiv Rusije, iako su Nju Delhi posetili "lideri demokratskog tabora" tadašnji premijer Ujedinjenog Kraljevstva Boris Džonson, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i japanski premijer Fumio Kišida, a sa Modijem je preko interneta razgovarao i američki predsednik Džozef Bajden.
Pominje se i to da je od septembra nadalje Indija, uprkos pritiscima Zapada i njenih saveznika da ekonomski izoluje Moskvu, dnevno uvozila oko milion barela ruske nafte. I zaista, javna je tajna da Indija zahvaljujući jeftinoj ruskoj nafti ne samo održava unutrašnji mir tako što obuzdava inflaciju, koja bi za njeno stanovništvo koje ima relativno nizak životni standard bila pogubnija nego za zemlje bogatog Zapada, već i zarađuje zavidne svote od Evropske unije.

Naime, Indija ima dobre naftne rafinerije u kojima se prerađuje sirova nafta iz Sibira i potom šalje na Stari kontinent.
Neizbežno za mentalitet zapadnih elita i njihovih saveznika, te medija koji izražavaju njihovih pogled na svet japanski časopis uz to odmah ističe nasilnost i diskriminatorsku politiku Modijevog nacionalističkog režima prema indijskim muslimanima.
Pominje i kvalifikaciju švedskog instituta za studije demokratije "V-Dem", koji je Indiju 2021. sa pijedestala "izborne demokratije" oborio na nivo "izborne autokratije". Inače, u to vreme Nju Delhiju se sa Zapada pretilo ekonomskim sankcijama zbog toga što je uvezao ruski protivavazdušni sistem "S-400".
Lider "globalnog Juga"Indija, koja baštini dugogodišnju politiku nesvrstavanja, danas u međunarodnim odnosima sebe vidi kao lidera tzv. "globalnog Juga", grupe zemalja u razvoju koje se uglavnom nalaze na jugu Azije, u Africi, Centralnoj i Južnoj Americi i Južnom Pacifiku.
U prvoj polovini januara na inicijativu Indije, koja sada predsedava "Grupom 20", održan je onlajn susret predstavnika čak 125 zemalja globalnog Juga. Na otvaranju tog sastanka indijski premijer Narendra Modi je naglasio potrebu da zemlje u razvoju rade zajedno kako bi preobrazile svetsku politiku i finansije na način koji bi im omogućio da budu uključene u ekonomski i tehnološki napredak i umanjile razlike u standardu, kvalitetu života i dugovečnosti u odnosu na globalni Sever.
On je takođe izjavio da će njegova zemlja zastupati interese globalnog juga na samitima "G-20".
Indija ima puno aduta za tako nešto. Njena populacija, procenjuju demografi, već je prešla 1,4 milijarde duša i Indija će u toku ove godine najverovatnije preteći Kinu po tom pokazatelju i prisvojiti epitet "najmnogoljudnije zemlje sveta".
Takođe, mada podaci za prošlu godinu još uvek nisu potpuni, stručnjaci Međunarodnog monetarnog fonda smatraju da je Indija po obimu ekonomije u 2022. nadmašila Veliku Britaniju, kao i da će 2025. preteći Nemačku a dve godine docnije i Japan i tako postati nominalno treća ekonomija sveta iza SAD i Kine.
U zemlju dolazi krupni strani kapital koji je do sada preferirao ulaganje u Kini, poput američkog "Epla" ili tajvanskog "Fokskona", a Azijska banka za razvoj očekuje da Indija ove godine ostvari visoki ekonomski rast od 7‚2 posto. To bi trebalo da bude najveći rast bruto društvenog proizvoda među 46 zemalja azijsko-pacifičkog regiona.
Nastavak odnosa sa Rusijom kao izraz privrženosti politici nesvrstanostiIndijski ministar inostranih poslova Subrahmanjam Džajšankar, koji je u novembru prošle godine uprkos pritisku Zapada posetio Moskvu, u svojim javnim nastupima u više navrata je objasnio da njegova zemlja želi da održi politiku nesvrstanosti, saradnje s mnoštvom partnera i kroz odnose sa drugim državama maksimizira korist za sebe.
Kada je Rusija u pitanju, Indija ne samo što tradicionalno uvozi velike količine njenog naoružanja, naročito vazduhoplova i protivvazdušnih raketnih sistema, već i koristi ruske tehnologije za izgradnju svojih nuklearnih elektrana, te ulaže u razvoj naftnih i gasnih polja na ruskom ostrvu Sahalin.
Smatra se da su Džajšankar i njegov domaćin Sergej Lavrov u Moskvi pored produbljivanja saradnje u trgovini naftom, razgovarali i o mogućnosti da indijske kompanije povećaju investicije u eksploataciju energenata u Rusiji, kao i uspostavljanju saobraćajnog koridora preko Irana i Kaspijskog mora, koji bi dalje pojednostavio i pojeftinio trgovinsku razmenu između dve zemlje.
Odnosi sa ZapadomEkonomska i vojna saradnja Indije sa Rusijom i njeno nastojanje da povede zemlje u razvoju u stvaranje povoljnijih uslova za njihov razvoj na globalnom nivou, što može značiti de-dolarizaciju međusobne trgovine i odvajanje od međunarodnih finansijskih mehanizama kao što su MMF i Svetska banka koje je uspostavio kapital Zapada, ne idu u prilog Vašingtonu i njegovim saveznicima.

Međutim, to ipak ne znači da Nju Delhi ne želi dobre odnose sa Vašingtonom, Londonom i drugim zapadnim prestonicama.
Indiji je potreban zapadni kapital da bi ostvarila kontinuirani visoki rast kakav je decenijama uživala Kina, da bi izvukla iz siromaštva stotine miliona svojih stanovnika i ostvarila ambicioznu viziju vlade da se do stogodišnjice od sticanja nezavisnosti 2047. godine svrsta u red razvijenih zemalja.
Indiji su, pored vojne saradnje sa Moskvom, nužne i vojne veze sa SAD i njenim saveznicima kako bi parirala ogromnoj ekonomskoj moći Kine koja se poslednjih godina pretače i u rast njenih pomorskih i vazduhoplovnih efektiva i političkog uticaja na indijske susede kao što su Pakistan i Šri Lanka.
Nadasve, Nju Delhiju su potrebni stabilni odnosi sa SAD kao opšta protivteža kineskoj moći, jer se on već decenijama spori sa Pekingom oko pograničnih teritorija u južnim Himalajima i oko činjenice da Kina snabdeva neprijateljski nastrojeni Pakistan svojim naoružanjem i vojnim tehnologijama. Indija i Kina su 1962. godine vodile kraći pogranični rat, a i nakon njega u više navrata je dolazilo do manjih krvavih okršaja u spornim zonama, od kojih je poslednji bio 2020.
Ta potreba da se i sa Zapadom održavaju dobri odnosi vidi se u činjenici da Indija učestvuje u vojnopolitičkom okviru "Kvadrilateralni forum" ili "Kvadrilateralni dijalog o bezbednosti" (skraćeno "Kvad"), gde sa Vašingtonom, Tokijem i Kanberom koordiniše diplomatske i vojne aktivnosti usmerene na obuzdavanje kineskog uticaja u Indo-Pacifiku.
Takođe, indijski mediji već pišu da će premijer Modi u junu ove godine ponovo posetiti Vašington i obratiti se Kongresu.
Nepotrebna medijska ofanziva ZapadaZato je nejasno zašto su zapadni planeri pokrenuli ono što se već može smatrati koordinisanom međunarodnom medijskom kampanjom blaćenja vlade u Nje Delhiju i, šire, Indije kao države. Ekonomsko iscrpljivanje Rusije i pobeda protiv nje u Ukrajini, kako god da se ona definiše, nesumnjivo su jako bitni kolektivnom Zapadu.
Takođe, aktivnosti Indije u grupi BRIKS i u okviru pokreta "globalni Jug" usmerene na slabljenje do sada neprikosnovene uloge dolara u svetskoj ekonomiji i globalne finansijske hegemonije Zapada, s obzirom na kolosalni javni dug SAD koji se praktično održava zahvaljujući privilegovanoj poziciji dolara u međunarodnoj trgovini, potencijalno mogu biti egzistencijalni problem za SAD.
Ipak, kako i mnogi američki politički i vojni komentatora ističu, Narodna Republika Kina predstavlja veći izazov za američku globalnu dominaciju i postojeći svetski poredak od Rusije, i mnogoljudna Indija kao brana kineskom uticaju u Aziji ima veliki strateški značaj za Vašington.
Dalje, realno gledano, pozicija dolara može se efikasnije braniti kroz saradnju i dinamičniju ekonomsku razmenu nego kroz antagonizam i kampanju demonizacije.
Primer Saudijske Arabije, koja je grubo kritikovana sa Zapada zbog kršenja ljudskih prava i prošle godine odbila zahtev Vašingtona da povećanjem produkcije nafte umanji rast cena tog energenta i tako posredno umanji prihode Rusije, te izrazila želju da pristupi grupi zemalja BRIKS, trebala je da bude indikator onoga što se može desiti kada kritike odu predaleko.
Zato bi suzdržanije i diskretnije postupanje Zapada u odnosu na indijsku vladu bilo razumnije i smislenije. Osim ako medijska kampanja protiv nje nije prosto izraz njegove nemoći. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.