I Japan digao borbene avione

Izvor: B92, 23.Jul.2019, 10:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Japan digao borbene avione

Tokio -- Nakon incidenra na nebu iznad Japanskog mora, kada su navodno južnokorejski avioni pucali na ruske, reagovao i Japan, koji je takođe podigao svoje avione.

Japanska Vlada izrazila je protest i Rusiji i Južnoj Koreji zbog incidenta u području ostrva Tokto, kada su korejski lovci F-16 podignuti, kako bi presreli ruske bombardere Tu-95MS. "Takve akcije iznad naše teritorije su nedopustive", saopštila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je japanska Vlada, a prenosi Sputnjik.

Kako se navodi — protestne note su bile predate diplomatskim kanalima i Rusiji i Južnoj Koreji.

Oni su saopštili da su i Vazdušne snage samoodbrane Japana podigle svoje lovce zbog incidenta.

Načelnik Uprave bezbednosti pri predsedniku Južne Koreje Džong Ji Jong izrazio je ranije protest sekretaru Saveta bezbednosti Rusije Nikolaju Patruševu u vezi sa incidentom, saopštila je administracija predsednika Južne Koreje.

Ranije su oružane snage Južne Koreje saopštile da je ruski vojni avion dva puta narušio vazdušni prostor zemlje u Japanskom moru.

Za presretanje ruskog aviona bili su podignuti južnokorejski lovci F-16 koji su, navodno, ispalili upozoravajuće hice.

Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije negiralo optužbe da je njihov Tu-95MS ušao u vazdušni prostor Seula. U resoru su naglasili da je južnokorejski lovci presekli putanju Tu-95MS, stvorivši pretnji za njihovu bezbednosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.