Hoće na OI u 71. godini života

Izvor: B92, 06.Mar.2012, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće na OI u 71. godini života

Pre četiri godine japanski džokej Hiroši Hoketsu bio je najstariji učesnik OI, a u ponedeljak je ostvario normu za London.

Sedamdesetogodišnji Japanac se kvalifikovao pobedom na takmičenju u Francuskoj. Do Igara će napuniti 71 godinu, ali japanski olimpijsko komitet još teba da odluči hoće li mu dozvoliti da nastupi.

"Da budem neskroman, to je bilo čudo. Prošlog leta sam >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smatrao da nema šanse da se kvalifikujem za London". On je prvi put nastupio na OI u Japanu 1964. godine, kada je bio 40. u preskakanju prepreka.

Kvalifikovao se ponovo 1988. godine, ali se nije takmičio, jer mu je konj završio u karantinu. U Pekingu ja zauzeo 35. mesto u konkurenciji 47 takmičara u pojedinačnoj dresuri.

Najstariji Olimpijac je bio Oskar Švan, koji se na Igrama u Antevrpenu 1920. godine takmičio u 72. godini. Osvojio je srebro u gađanju glinenih golubova u dublu. Individualnu medalju je osvojio na Igrama 1908. godine, kada je imao 60 godina.

Naredne godine je zauzeo peto mesto, a pobednik je bio 32-godišnjak koji je zvao Alfred, inače Oskarov sin.
Pogledaj vesti o: London,   Olimpijske igre

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.