Genijalni Mijazaki odlučio da se povuče

Izvor: B92, 02.Sep.2013, 13:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Genijalni Mijazaki odlučio da se povuče

Oskarovac i animator Hajao Mijazaki, koji je na Mostru došao sa animiranim filmom "The Wind Rises", planira da se povuče iz sveta filma nakon pet decenija karijere, saopštila je njegova producentska kuća na Filmskom festivalu u Veneciji.

"Naredne nedelje Mijazaki će održati u Tokiju pres konferenciju na kojoj će najaviti povlačenje iz aktivnog rada u filmskoj industriji", rekao je Koji Hošino, direktor u studiju "Gibli" čiji je jedan od osnivača Mijazaki.

Hošino >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije davao dalja objašnjenja o ovoj odluci reditelja, koga nazivaju i "japanski Volt Dizni".

"Ne mogu da odgovaram na pitanja zato što ćemo dati zvanično objašnjenje. On želi da se iz dubine duše oprosti od svih vas", dodao je on.

72-godišnji Mijazaki je napravio 11 igranih filmova. Njegov poslednji "The Wind Rises" već se nalazi na samom vrhu boks ofisa u Japanu, a juče je prikazan na venecijanskom Lidu u odsustvu Mijazakija, prenele su agencije. Njegovo ostavrenje "Spirited Away" 2002. godine osvojio je Oskara u konkureneciji za najbolji animirani film.

"Princeza Monoki", "Leteći dvorac" (Howl's Moving Castle) i "Ponyo" takođe su bili izuzetno popularni. Mijazakijevi filmovi istražuju temu ljudske povezanosti sa prirodom, tehnologijom, kao i večitu borbu ambicije i pohlepe.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Genijalni Mijazaki odlučio da se povuče

Izvor: B92, 02.Sep.2013

Oskarovac i animator Hajao Mijazaki, koji je na Mostru došao sa animiranim filmom "The Wind Rises", planira da se povuče iz sveta filma nakon pet decenija karijere, saopštila je njegova producentska kuća na Filmskom festivalu u Veneciji..."Naredne nedelje Mijazaki će održati u Tokiju pres konferenciju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.