GORI REAKTOR U JAPANU

Izvor: Kurir, 20.Dec.2011, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GORI REAKTOR U JAPANU

TOKIO - U zgradi u kojoj se nalazi eksperimentalni nuklearni reaktor u centralnom Japanu izbio je požar, ali nema bojazni da bi moglo da dođe do curenja radioaktivnog materijala, saopštile su vlasti.

Japanska agencija za atomsku energiju je saopštila da je požar izbio oko 9.30 po lokalnom vremenu na zvučnoj izolaciji krovne konstrukcije zgrade u kojoj se nalazi reaktor, u centralnoj prefekturi Ibaraki.

Portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << agencije je rekao da su radnici zavarivali krov i da je požar izbio od varnica koje su zahvatile izolaciju od staklene vune.

"Nema nikakvih promena na mernim stanicama oko reaktora", rekao je portparol, odbacujući mogućnost da je došlo do curenja radioktivnog materijala.

Vatrogasci su došli na lice mesta, ali se vatra sama ugasila dva sata od izbijanja požara, preneo je AFP.

Vest o požaru je došla samo par dana pošto je Japan saopštio da je nuklearna elektrana Fukušima "u stabilnom stanju hladnog gašenja do tačke kada je akcident pod kontrolom".

Međutim, stručnjaci napominju da je nuklearna elektrana i dalje osetljiva na više problema i da će biti potrebne decenije za rashodovanje postrojenja.

Katastrofalni zemljotres i cunami koji su pogodili istočnu obalu Japana 11. marta usmrtili su 20.000 ljudi i oštetili sistem za hlađenje nuklearne centrale Fukušima što je dovelo do topljenja jezgra reaktora i najgoreg nuklearnog akcidenta posle katastrofe u Černobilu 1986. godine.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.