Fukušima: Curi još kontejnera

Izvor: B92, 02.Sep.2013, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fukušima: Curi još kontejnera

Tokio -- Nakon što je japanski premijer izjavio da će učiniti sve da sanira curenje radioaktivne vode iz Fukušime, iz te nuklearke objavljeno da curi još kontejnera.

Predsednik japanske Nuklearne regulatorne agencija (NRA) Šunići Tanaka je danas objavio kako je u havarisanoj nuklearki u Fukušimi uočeno još mesta na kojima se registruju nova manja curenja radioaktivne vode iz na brzinu napravljenih čeličnih tankova za njeno skladištenje.

Veće curenje radioaktivne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vode, oko 300 tona, iz jednog tanka je 19. avgusta prijavila Tokijska kompanija za električnu energiju (TEPCO), što je izazvalo zabrinutost u pogledu stabilnosti havarisane nuklearke, izveštava AP. TEPCO je tada naveo kako se veruje da je većina iscurele radioaktivne vode otišla u zemlju, ali da je jedan manji deo mogao da stigne i do mora.

Strahuje se da bi moglo da dođe do masovnijeg oticanja radioaktivne vode iz još nekih od preko 300 tankova u kojima se skladišti voda korišćena za hlađenje tri istopljena reaktora. Količina te vode se svakog dana povećava za 400 tona.

Neki eksperti sumnjaju da radioaktivna voda iz podzemlja i tunela povezanih sa reaktorima i turbinama već izvesno vreme otiče u more, a Tanaka postavlja pitanje bezbednosti tla na kojem su u uslovima hitnosti podignuti pomenuti tankova, budući da je nedavno TEPCO prijavio kako je jedan od njih nešto utonuo.

Ranije danas japanski premijer Šinzo Abe je izjavio da će vlada preduzeti brze, opšežne mere za čišćenje oštećene nuklerane elektrane Fukušima.

Kompanija "Tepko" je proteklog vikenda saopštila da je radijacija u blizini cisterne u kojoj je uskladištena visoko radioaktivna voda povećana 18 puta i da je dostigla nivo koji može usmrtiti izloženu osobu za četiri sata, navodi Rojters. Nije otkriveno nijedno novo mesto na cisterni iz koga curi radioaktivna voda, ali je utvrđeno da voda curi iz cevi koja spaja dve cisterne.

Abe je ponovio da će vlada preduzeti sve neophodne korake da iskoreni posledice najveće nuklearne katastrofe u svetu u poslenjih 25 godina, dodajući da će napraviti plan da to bude uradjeno "brzo".

Njegov kabinet će ove nedelje, verovatno, razgovarati o finansiranju čišćenja Fukušime nakon što je otkriveno da radioaktivna voda curi na vise mesta u nuklearki, kaže Tadamori Ošima, šef specijalne jedinice vladajuće Demokratske stranke za obnovu posle katastrofa.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Japanski premijer: Očistićemo Fukušimu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Sep.2013

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je danas da će vlada preduzeti brze, opšežne mere za čišćenje oštećene nuklerane elektrane Fukušima. Kompanija "Tepko" je proteklog vikenda saopštila da je radijacija u blizini cisterne u kojoj je uskladištena visoko radioaktivna voda povećana 18 puta...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.