Fukušima: Azot sprečava nove eksplozije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2011, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fukušima: Azot sprečava nove eksplozije

TOKIO -

Inženjeri oštećene nuklearne elektrane "Fukušima - Daići" punili su tokom noći kontejner reaktora 1 azotom, u pokušaju da spreče moguću novu eksploziju i još veću nuklearnu katastrofu.

"Neophodno je ubaciti azot u kontejner i otkloniti mogućnost nove eksplozije", kazao je jedan od zvaničnika kompanije TEPCO.

Proces upumpavanja 6.000 kubika azota u prostor gde je smešten reaktor 1 trebalo bi da traje oko šest dana, preneo je AFP.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />Prethodno je u oštećenoj nuklearki nastala eksplozija na reaktoru 1 i reaktoru 3, što je izazvalo povećano emitovanje radijacije.

Inženjeri, međutim, smatraju da je mogućnost da se tako nešto ponovi "izuzetno mala".

TEPCO je saopštio da planira da sličnu operaciju upumpavanja azota započne i na reaktorima 2 i 3.

Azot bi trebalo da potisne kiseonik, koji bi u kombinaciji sa vodonikom mogao da izazove snažnu eksploziju.

Naučni komitet Ujedinjenih nacija za efekte atomske radijacije (UNSCEAR) u međuvremenu je saopštio da ne očekuje da bi nuklearni akcident u Fukušimi mogao da ima značajnijeg uticaja na zdravlje ljudi.

Šef komiteta Volfgang Vajs kazao je da je nesreća u Fukušima, sudeći po trenutno dostupnim podacima, manje dramatična nego ona u Černobilju 1986. godine, ali "znatno ozbiljnija" nego li katastrofa na Ostrvu Tri milje iz 1979.

Iz TEPCA je stigla i vest da je predsednik te kompanije Masataka Šimicu pušten iz bolnice i da se vratio na posao.

On je prošlog meseca zbrinut u bolnici zbog premora, podsetila je agencija Rojters.

Prema najnovijim podacima Nacionalne policijske agencije, broj poginulih u zemljotresu i cunamiju u Japanu dostigao je 12.554, dok se kao nestali vode 15.077 ljudi.

Zeljotres, jačine devet stepeni po Rihterovoj skali, pogodio je severoistok Japana 11. marta i izazvao cunami sa talasima do 10 metara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Fukušima: Azot sprečava nove eksplozije

Izvor: Šumadija Press, 07.Apr.2011

Inženjeri oštećene nuklearne elektrane "Fukušima - Daići" punili su tokom noći kontejner reaktora 1 azotom, u pokušaju da spreče moguću novu eksploziju i još veću nuklearnu katastrofu.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.