Film Tamo i ovde nagrađen u Japanu

Izvor: B92, 20.Jul.2009, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Film Tamo i ovde nagrađen u Japanu

Film režisera i scenariste Darka Lungulova "Tamo i ovde" (Here And There) dobio je specijalnu nagradu žirija na desetodnevnom međunarodnom festivalu posvećenom digitalnom filmu "Skip City" koji se 20. jula završava u Japanu.

Lungulov je saopštio da mu je nagrada "SONY D-Cinema Award" posebno draga jer je žiri sastavljen od renomiranih producenata iz Azije, Evrope i SAD, a da je veliki kompliment što je japanska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << publika izvanredno primila njegov "beogradski" film.

FIlm je prikazan u glavnom programu "World Cinema", gde je bio u konkurenciji sa još 11 filmova iz celog sveta.

Prema njegovim rečima, nagrada u Japanu pokazuje da "Tamo i ovde" "dobro putuje", da je priča univerzalna i da ljudi bez obzira odakle su emotivno reaguju na nju.

Dodeljujući nagradu Lungulovu vrednu 1.000.000 jena (7.424 evra), član žirija, producent iz Velike Britanije Pol Rafael (Paul Raphael) rekao je da je "Tamo i ovde" film koji je uspeo da spoji humor i prefinjenost i uspeo da donese novu sliku Srbije.

Pored toga što je ovo bila azijska premijera filma "Tamo i ovde", ovo je bio i prvi put da je jedan srpski film uvršten u zvaničan program ovog festivala.

"Tamo i ovde" govori o propalom njujorškom muzičaru (Dejvid Tornton - David Thornton) koji prihvata novčanu ponudu srpskog emigranta (Branislav Trifunović) da ode u Beograd i oženi njegovu devojku kako bi dobila vizu za SAD.

Muzičar se neplanirano zaljubljuje u emigrantovu majku (Mirjana Karanović).

Premijerno prikazan na FEST- u Beogradu, "Tamo i ovde" je nagrađen u maju na "Tribeca" festivalu za najbolju njujoršku priču. Tornton je dobio nagradu za najbolju mušku ulogu na festivalu "Hoboken", Karanovićeva za najbolju žensku ulogu na "Cinema City" festivalu i "Sofestu", gde je i Lungulov nagrađen za najbolju režiju.

Domaća publika ima priliku da ponovo vidi "Tamo i ovde" 23. jula na "Palićkom filmskom festivalu" u programu "Paralele i sudari".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.