Izvor: Politika, 09.Feb.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival skulptura u ledu u Japanu

Manifestacijom dominiraju zamkovi od leda, junaci crtanih filmova ali i figure sportista u čast Zimskih olimpijskih igara u Sočiju

Nekoliko metara visoke figure sportista u ledu, samo su jedna od atrakcija upravo otvorenog snežnog festivala u japanskom gradu Saporo. Ove skulpture su deo festivala koji asocira na glavno sportsko takmičenje ovog meseca – Zimske olimpijske igre u Sočiju u Rusiji.

Manifestacija posvećena figurama od leda i snega održava se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << već 64 godine i redovno privlači oko dva miliona posetilaca u glavni grad najsevernijeg ostrva japanskog arhipelaga Hokaido. Armija turista i ovog februara moći će da se divi pred više od 200 figura izvajanih od snega i leda, pojedinih visine i više od 15 metara.

Među motivima odabranih od majstora obrade velikih ledenih kocki, teških i po 130 kilograma, preovladavaju zamkovi, junaci crtanih filmova, životinje iz japanske tradicije ali i realistični prikazi poput pomenutih svojevrsnih želja za uspeh japanskih skijaša na olimpijskim igrama u Rusiji.

U gradu Saporu, u parku Odori, nekoliko studenata napravilo je 1950. godine šest ledenih figura, što se smatra početkom ovog festivala. A 1972. godine, ovaj grad je bio domaćin 11. zimskih olimpijskih igara. Od tada, festival leda je prevazišao okvir lokalne atrakcije a dve godine kasnije, organizacijom prvog takmičenja skulptora iz celog sveta, dobio je internacionalni karakter. Festival se sada održava u gradskom parku, u glavnoj ulici Susukinu, dok su na trećoj lokaciji atrakcije poput snežnih lavirinata, tobogana, vožnja sankama...

U popodnevnim satima posetioci mogu da posmatraju kako majstori od ledenih skulptura prave svoja dela, uz reski zvuk motornih testera. Svake godine bira se i Snežna kraljica – najbolji rad, a proglašenje je poslednjeg, sedmog dana festivala.

Kako izveštavaju japanski mediji, Saporo je poznat i po ukusnim i neobičnim jelima. Brojnim turistima se preporučuje da tokom boravka na festivalu probaju, na primer, kari supu sa grilovanim školjkama, specifičnu kombinaciju bundeve i nekoliko vrsta sireva ili lokalna piva.

A. C.

objavljeno: 10.02.2014.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.