Ekstraktom lavande protiv anksioznosti

Izvor: N1 televizija, 26.Okt.2018, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekstraktom lavande protiv anksioznosti

Relaksirajuća svojstva lavande stvarna su i delotvorna, a ta mediteranska biljka mogla bi se uskoro koristiti i u lečenju anksioznosti, odnosno uznemirenosti, zaključili su japanski naučnici.

Tvrde da miris ove biljke ljubičastih cvetova pomaže u ublažavanju zdravstvenih tegoba i kažu da bi se lavanda u dogledno vreme mogla da koristi kao sredstvo za smirenje pacijenta pre operativnog zahvata, kao alternativa tabletama >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ili kao sredstvo za lečenje anksioznosti, pišu britanski mediji.

Do ovih su zaključaka stručnjaci s japanskog Univerziteta Kagošima došli pošto su sproveli eksperiment na laboratorijskim miševima, nastojeći da otkriju pomaže li linalool, prirodni terpenski alkohol sadržan u ekstraktu lavande, u relaksaciji kod miševa.

Ustanovili su da su miševi koji su bili izloženi aromi lavande zaista pokazivali manje znakova teskobe.

"U narodnoj medicini oduvek se verovalo da mirisni sastojci iz biljnog ekstrakta lavande smanjuju osećaj anksioznosti", rekao je koautor istraživanja dr Hideki Kašivadani, dodavši da su on i kolege "kao i u ranijim studijama ustanovili da linalool ima vrlo učinkovit anksiolitički učinak na normalne miševe".

Za razliku od lekova za smirenje, poput onih iz grupe benzodiazepina, koji deluju slično alkoholu, pa se osoba koja ih uzime neretko teško kreće, naučnici kažu da miris linaloola nije uopšte uticao na pokretljivost i koordinaciju pokreta miševa.

Ustanovili su da je "anksiolitički" učinak linaloola kod normalnih miševa nestao kada im je prethodno dan flumazenil, lek koji se koristi kao antidot kod predoziranja benzodiazepinima i koji blokira glavni neuroprenosnik u mozgu tzv. GABA. Reč je o receptorima moždanih ćelija na koje ciljaju benzodiazepini.

"Rezultati naše studije upućuju na to da linalool ne utiče direktno na receptore GABA poput benzodiazepina, već ih aktivira preko olfaktornih neurona u nozdrvama i deluje opuštajuće", objasnio je Kašivadani.

Naučnici dodaju da je, pre početka testiranja linaloola na ljudima potrebno sprovesti dodatna ispitivanja kako bi se njegova upotreba pokazala sto posto sigurnom i delotvornom.

Veruju da nas dosadašnje studije približavaju kliničkoj upotrebi linaloola u lečenju teskobe i stresa.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Frontiers in Behavioral Neuroscience".

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.