Ekstrakt biljke kudzu za lečenje zavisnosti od kokaina

Izvor: Blic, 25.Avg.2010, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ekstrakt biljke kudzu za lečenje zavisnosti od kokaina

Ekstrakt biljke kudzu, poznate i pod nazivom japanska detelina, koji se koristi za lečenje alkoholičara, mogao bi da nađe primenu i u lečenju zavisnika od kokaina, poručuju stručnjaci farmaceutske kompanije "Gilead sajensiz".

Testiranja na laboratorijskim pacovima su pokazala da ekstrat pomenute biljke može da ih spreči da uzmu kokain, kao i da mu se ponovo vrate kad se jednom od njega odviknu, prenosi Rojters.

I pored obimnog znanja o neurobiologiji zavisnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od droge, dosad ne postoji efikasan tretman protiv zavisnosti od kokaina, ističu stručnjaci "Gileada".

Radi se o sintetičkom ekstraktu, pod nazivom "selektivni inhibitor aldehidne dehidrogenaze-2" (ALDH2i), koji deluje tako što povećava nivo jedinjenja tetrahidropapaverolina (THP) u organizmu.

Kad se u organizmu zavisnika javi potreba za kokainom, povećava se nivo dopamina u mozgu, a THP neutrališe taj rast.

Istraživači "Gileada" smatraju da na isti način kako deluje na pacove, ALDH2i, koji je inače neškodljiv, može da deluje i na ljude.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.