EVROPLJANI SE EVAKUIŠU IZ JAPANA

Izvor: Kurir, 15.Mar.2011, 21:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EVROPLJANI SE EVAKUIŠU IZ JAPANA

PARIZ - Evropske zemlje su počele danas evakuaciju svojih državljana iz Japana. Francuska vlada je pozvala nacionalnog avioprevoznika "Er Frans" da obezbedi dodatne letove za povratak francuskih državljana kućama, a premijer Fransoa

PARIZ - Evropske zemlje su počele danas evakuaciju svojih državljana iz Japana.

Francuska vlada je pozvala nacionalnog avioprevoznika "Er Frans" da obezbedi dodatne letove >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << za povratak francuskih državljana kućama, a premijer Fransoa Fijon rekao je u parlamentu "sugerisali smo našim državljanima koji nisu obavezni da ostanu u Tokiju da se vrate u Francusku ili da odmah krenu na jug Japana.

"Vlada je zatražila od "Er Fransa" da mobiliše avione i hitno odgovori na potrebe naših građana", precizirao je Fijon.

Francuski radio Radio-Frans saopštio je da će što je moguće pre evakuisati skoro celokupno osoblje iz Japana.

Pet reportera i dvojica tehničara će biti vraćeni kućama, a stalni dopisnik u Tokiju, slobodni novinar, će ostati, mada je Radio Frans rekao da će pomoći i njemu ukoliko poželi i on da se vrati kući. Jedan novinar će, takođe, ostati u Saporu, na severu Japana.

Vojska Češke je saopštila da šalje kasnije danas dva aviona koji treba da evakuišu članove čuvenog Češkog filharmonijskog orkestra.

"Pripremamo sve što je potrebno za poletanje dva aviona koji treba da vrate češke državljane, a među njima i članove orkestra", saopštila je portparol oružanih snaga.

Francuska agencija AFP prenela je i da su Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Makedonija pozvale danas svoje građane da napuste Japan i upozorile svoje državljane da ne putuju u Japan.

"Nakon pogoršanja situacije u Japanu izazvanom prirodnim katastrofama i eksplozijom u nuklearnoj centrali Fukušima", ministarstvo spoljnih poslova Srbije preporučilo je svojim građanima da ne putuju u Japan u narednom periodu.

Ministarstvo je pozvalo oko 100 Srba koji žive u Japana da ili napuste zemlju ili se evakuišu u manje opasne zone, prenosi AFP.

Bosna je, takođe, pozvala oko 100 svojih državljana, a Hrvatska oko 40 da se jave svojim ambasadama, a Makedonija je pozvala oko 30 svojih državljana da napuste Japan i upozorila da se tamo ne putuje, takođe prenosi francuska agencija.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Japan: Počela evakuacija evropskih državljana

Izvor: Večernje novosti, 15.Mar.2011

Evropske zemlje počele evakuaciju svojih državljana. Upozorenje Rusa na moguće topljenje reaktora u Fukušimi. Gas koji curi širi radijaciju

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.