Doviđenja, Ameriko

Izvor: Glas javnosti, 01.Sep.2009, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Doviđenja, Ameriko

TOKIO - Prema poslednjim objavljenim nezvaničnim rezultatima Demokratska partija Japana (DPJ) osvojila je na parlamentarnim izborima u toj zemlji 308 od ukupno 480 poslaničkih mesta u parlamentu. Do sada vladajuća Liberalno demokratska partija (LDP) osvojila je 119 mesta, što je veliki poraz za premijera Tara Asa jer je LDP u poslednjem sazivu parlamenta imala 300 poslanika.

Pošto su želje

Demokrati nameravaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da roditeljima daju 26.000 jena (280 dolara) mesečno za dete do okončanja srednje škole, da bi se povećao natalitet u zemlji sa najvećim procentom starih i najmanjim procentom dece na svetu. Demokrati takođe predlažu ukidanje plaćanja putarine, besplatne visoke škole, mesečne prihode za ljude koji kroz obuku traže posao, veće minimalne plate i smanjenje poreza. Račun za ispunjenje ovih obećanja iznosi 16.800 milijardi jena (179 milijardi dolara) a kritičari kažu da će dodatno napumpati već ogromni japanski javni dug.

Kalkulacije

Za formiranje vlade potrebno je da neka od stranaka ili koalicija osvoji 241 mandat, a sa više od 300 mandata i nekoliko poslaničkih mesta jedne od manjih partija, DPJ će imati dvotrećinsku većinu. Nova Komeito partija osvojila je 21 mandat, JKP devet, a Socijaldemokratska partija sedam poslaničkih mesta.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.