Dolazak japanskog premijera prilika za nove investicije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2018, 18:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dolazak japanskog premijera prilika za nove investicije

Japanski premijer Šinzo Abe dolazi u zvaničnu posetu Srbiji, u ponedeljak, 15. januara. To će biti odlična prilika za predstavljanje naših privrednih potencijala ovoj ekonomski veoma razvijenoj zemlji.

Do pre desetak godina, Srbija nije ostvarivala značajnu privrednu saradnju sa Japanom, što zbog udaljenosti, što zbog primarne orijentisanosti Japana ka donacijama u našoj zemlji.

Ivona Lađevac iz Instituta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za međunarodnu politiku i privredu kaže:

"Ovo je sad odličan signal jer, posle Japanske duvanske industrije koja je ovde najprisutnija i koja je zaista bila najbolja i najveća investicija, otvaraju se mogućnosti za neke nove investicione programe. Imali smo najavu ulaganja u automobilskoj industriji i videćemo koje su to sve sfere u koje bi japanski privrednici bili zainteresovani da ulažu".

PKS je japanskoj delegaciji, u kojoj će biti predstavnici 17 kompanija, a koja će se nalaziti u pratnji premijera, pripremila program predstavljanja privrede naše zemlje.

"PKS će organizovati jednu vrstu malog privrednog foruma, gde ćemo pozvati najznačajnije firme iz Srbije koje bi mogle potencijalno da razgovaraju o budućoj saradnji sa Japanom. Ono što možemo da ispratimo u poslednjih nekoliko godina, da kažemo 10 godina, to je značajno prisustvo investicija koje dolaze iz Japana", napominje Nenad Đurđević, iz Privredne komore Srbije.

Pored velike fabrike JTI-ja, u prošloj godini je i kompanija Yazaki uložila 25 miliona evra u pokretanje proizvodnje u Srbiji, s planom da zaposli 1.700 ljudi, "Panasonic" je uložio 9,5 miliona evra u proizvodnju sistema za osvetljavanje, a Japanci su postali vlasnici i fabrike "Helios" za proizvodnju boja.

"Evidentno je da je zaista primećen porast interesovanja japanskih kompanija u Srbiji, što možemo reći i zbog prve "green field" investicije koja je realizovana prošle godine, zatim japanske poslovne misije koja je realizovana posle više od 10 godina, prošle godine u Srbiji, nakon čega je jedna kompanija dodatno rešila da investira i upravo zbog tog velikog interesovanja je i oformljena Japanska poslovna alijansa koja je tu da pomogne svim japanskim kompanijama.  I da im odgovori na sva pitanja i pruži podršku, pri realizaciji poslovanja u Srbiji", veli Danijela Čabarkapa iz Japanske poslovne alijanse u Srbiji.

Privredna razmena između Japana i Srbije u prvih 11 meseci prošle godine iznosila je 152 miliona evra. Srbija je u Japan izvezla robu u vrednosti od 45 miliona evra, prevashodno duvanske i prehrambene proizvode. Iz Japana smo uvezli proizvode vredne oko 110 miliona, uglavnom automobile, mašine, aparate za domaćinstvo i tehnološku opremu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.