Do veštačke oplodnje uz pomoć gena

Izvor: B92, 06.Dec.2010, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Do veštačke oplodnje uz pomoć gena

Stručnjaci Tokijskog univerziteta su identifikovali gen koji je zadužen za stvaranje pravih uslova u materici za razvoj implantirane oplođene jajne ćelije.

Veruje se da ovaj gen, koji je otkriven tokom eksperimenata na miševima, ima važnu ulogu u održavanju trudnoće tokom njene rane faze, budući da se razvoj oplođene jajne ćelije može dovesti u vezu sa njegovim delovanjem, ističe profesor Toru Mijazaki s pomenutog univerziteta, a prenosi agencija Kjodo.

S >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obzirom na sličnost ljudskih i mišijih gena, kao i sličnost mehanizma trudnoće kod ove dve vrste, japanski stručnjaci planiraju da analizom uzoraka krvi utvrde kako taj gen deluje kod žena koje žele da začnu veštačkom oplodnjom. Za to prethodno treba da dobiju saglasnost etičkog komiteta Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tokiju.

Mijazaki ističe da je težište u dosadašnjem tretmanu steriliteta bio na semenoj tečnosti, jajnim ćelijama i ovulaciji, ali da bi bilo vrlo važno baviti se i uslovima u materici nakon implantacije oplođene jajne ćelije.

Možda bi u novootkrivenom genu mogao da se nađe ključ za objašnjenje neplodnosti i putokaz za njeno lečenje, ističu japanski stručnjaci, napominjući da detalji procesa od implantiranja oplođene jajne ćelije do formiranja placente dosad nisu bili jasni.

Foto: 123dan321, www.sxc.hu

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.