Dalji pad akcija i cene nafte

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dalji pad akcija i cene nafte

LONDON - Akcije na svetskim berzama danas su pale a nafta je pojeftinila. U plusu su državne hartije od vrednosti i japanski jen, pošto se molba američkih proizvođača automobila da ih Vašington spase od kraha pokazala kao novi dokaz da kreditna kriza podriva privredu.

MSCI indeks prosečne vrednosti svetskih akcija pao je za 0,6 odsto dok je FTSEurofirst vodećih evropskih deonica niži za 2,4 procenta.

Nafta je jeftinija za jedan odsto i danas se prodaje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << po 53,74 dolara za barel, što je najniža cena u gotovo dve godine i 90 dolara manja od rekordne iz jula.

Jen se uzdigao na 96,66 za dolar koji se drži postojano prema korpi ostalih vodećih valuta.

Američka Nacioanalna asocijacija za poslovanje predviđa recesiju najvećih privreda sveta. Ekonomija SAD, kaže asocijacija, koja se smanjila za 0,3 odsto u tromesečju jul-septembar, pašće u ovom kvartalu po stopi od 2,6 odsto.

Recesija predstoji Kanadi i Meksiku, kao većini evropskih država, kaže asocijacija. Japan i 15 zemalja evrozone su već u tehničkoj recesiji koja je definisana kao dva uzastopna kvartala pada bruto domaćeg proizvoda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.