Da li će Kina napraviti kosmičku vojsku?

Izvor: Vostok.rs, 28.Jan.2015, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će Kina napraviti kosmičku vojsku?

11.09.2014. -

Nedavno je japanski list Jomiuri Šimbun saopštio da je Kina možda formirala Kosmičku vojsku koja ima status posebnog vida oružanih snaga, uporedo sa kopnenom vojskom, ratnom mornaricom, ratnim vazduhoplovstvom i Drugom artiljerijom (raketnim trupama strateške namene). Postoji čitav niz svedočanstava da značaj vojnog korišćenja kosmosa za Kinu neumitno raste. Istovremeno, pridavanje kosmičkim snagama statusa >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << posebnog vida Oružanih snaga malo je verovatno, smatraju eksperti Centra za analizu strategija i tehnologija RF.

U mnogim važnim pravcima razvoja vojnog kosmosa Kina se nalazi ili među svetskim liderima, ili zauzima prvo mesto. Projekti formiranja protivsatelitskog oružja su najveći i najnapredniji u svetu. Zemlja se nalazi na prvim pozicijama u proizvodnji izviđačkih satelita i, između ostalog, uspela je da dostigne na svojim satelitima za elektronsko-optičko izviđanje rezoluciju manju od jednog metra. Uspešno se gradi sopstveni satelitski navigacioni sistem.

Istovremeno, davanje kosmičkim snagama statusa posebnog vida Oružanih snaga malo je verovatno. Pre svega, u slučaju donošenja takve odluke mi bismo videli promene u sastavu Centralnog Vojnog Saveta Kine, čiji članovi su komandanti vidova Oružanih snaga. Desile bi se kardinalne promene u organizacionoj strukturi Glavne uprave naoružanja, koja poseduje većinu zemaljskih objekata kosmičke infrastrukture. Promene bi bile osetne i u strukturi čiji personal učestvuje u lansiranju kosmičkih uređaja u interesima oružanih snaga.

Takvi kineski kosmodromi kao što su Taijuan i Sičan (Xichang), takođe su centri isprobavanja borbenog raketnog oružja, uključujući balističke rakete i pritovsatelitske rakete. Zanimljivo je kako bi se rešavalo pitanje njihove kontrole. U celini, promene u sistemu upravljanja, kompletiranja i materijalno-tehničke podrške bile bi toliko velike da ne bi imalo smisla skrivati ih.

Istovremeno, pitanje potčinjenosti i status kosmičkih trupa u perspektivi će morati da bude rešen. Kina će uskoro posedovati nekoliko složenih kosmičkih sistema koji servisiraju različite potrošače. Na primer, postavljanje teških krstarećih protivbrodskih raketa i balističkih protibrodskih raketa stvoriće potrebu za razvoj snažnih sistema ukazivanja cilja. Tačnije vojnom kosmosu će se poklanjati sve veća pažnja.

Kina će takođe uvećati brod izviđačkih satelita koji se bave optičkim izviđanjem i radiopresretanjem, a takođe će ići ka stvaranju sistema za upozoravanje na raketni napad. U spoju sa razvojem protivsatelitskog oružja, sve to znači neumitno uvećanje personala, kao i finansijskih troškova za kosmos, i trebalo bi da dovede do većeg uticaja i političkog autoriteta odgovarajućih vojnih struktura. Tada će se možda i pojaviti potreba izdvajanja kosmičkih trupa u poseban vid oružanih snaga.

Vasilij Kašin,

Izvor: Glas Rusije, foto: Flickr.com/randomwire/cc-by-nc-sa 3.0    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.