Da li bi vas prevarila? Pogledajte najnoviju japansku roboticu

Izvor: Blic, 12.Apr.2012, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li bi vas prevarila? Pogledajte najnoviju japansku "roboticu"

Humanoidni roboti poslednje generacije polako brišu granicu između mašine i čoveka, bar naizgled. Japan je predstavio robota u ženskom obličju, koji priča, peva i može da pokaže 65 izraza lica, od kojih, na primer, osmeh, pa čak i izraz čuđenja.

Zbog čega nas užasavaju roboti koji liče na ljude

Hiroši Išiguro, japanski naučnik i robotički dizajner sa Univerziteta Osaka, u zapadnom Japanu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kaže da je njegov cilj da napravi robota za koga će ljudi misliti da je ljudsko biće.

- Šta je čovek. Definišite mi ga i napravićemo vam kopiju - kaže Išiguro.

Neki od njegovih dosadašnjih androida dostižu cenu od čak 1,2 miliona dolara, dok "džeminoid F” košta "samo” 110.000 dolara. Profesor Išiguro takođe je poznat po tome što je napravio robota-dvojnika.

Devojka-robot može da se smeši, pomera obrve i usne, iako uglavnom ima izgled zbunjenosti na licu. Takođe, može da govori i peva, emituje muzičke snimke, i da kopira pokrete posmatračevih usana.

Robot poseduje 12 servo-motora, koji rade na pritisak vazduha, što joj omogućava da oponaša ljudske emocije na licu.

VIDEO > Pogledajte kako peva Džeminoid F:

Povezane vesti: Japanci razvili najrealnijeg robota na svetu - Geminoida Robot Džordž "oživljen" nakon 45 godina Prvi robot astronaut kontaktiraće Zemlju putem Tvitera

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.