Član MOK: Verovatnije otkazivanje nego odlaganje Olimpijskih igara

Izvor: RTS, 26.Feb.2020, 10:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Član MOK: Verovatnije otkazivanje nego odlaganje Olimpijskih igara

Član Međunarodnog olimpijskog komiteta Dik Paund izjavio je da će, ako se pokaže da je održavanje Olimpijskih igara u Tokiju ovog leta zbog epidemije koronavirusa previše opasno, organizatori verovatnije otkazati taj događaj nego što će ga odložiti ili pomeriti za drugi termin.
Paund je u intervjuu za AP ocenio da će odluka o održavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Igara morati da bude doneta u roku od tri meseca, odnosno krajem maja.

"Oko tog datuma organizatori bi trebalo da odluče da li je epidemija dovoljno pod kontrolom da bi Olimpijada mogla da bude održana", rekao je Paund, bivši kanadski plivač.
On je ponovio da se stav MOK-a oslanja na konsultacije sa Svetskom zdravstvenom organizacijom kada je reč o preduzimanji bilo kakvih koraka.
Član MOK-a ne veruje da je odlaganje Olimpijskih igara opcija, jer se ne može odložiti događaj tolikog obima i stepena.
Prema njegovim mišljenju, nije verovatno ni premeštanje u drugi grad, jer nema mnogo mesta na svetu koje bi u tako kratkom roku mogla da obezbede sve što je potrebno za takav događaj.
Sumnja i u mogućnost jednogodišnjeg odlaganja, s obzirom na to da bi to moralo da se uklopi sa održavanjem drugih sportskih takmičenja.
Paund je rekao da MOK osniva fond za vanredne situacije od milijardu dolara za nepredviđene okolnosti.
Paund je pozvao sportiste da nastave da treniraju.
Na Olimpijskim igrama, koje treba da počnu 24. jula, očekuje se učešće oko 11.000 sportista, a na Paraiolimpijskim igrama, zakazanima za 25. avgust oko 4.400.
Moderne Olimpijske igre, čije je održavanje počelo 1896. godine otkazane su samo za vreme rata.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.