Izvor: Politika, 26.Dec.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri svetska šampiona bila su iza mene

Naš jedini učesnik u Svetskom šampionatu turing automobila govori o svojim najjačim utiscima u ovoj godini i objašnjava šta je sve potrebno da bi ponovio uspeh iz trke u Japanu

Iza automobiliste Dušana Borkovića je uspešna sezona. Postao je prvi Srbin koji se takmičio u Svetskom šampionatu turing automobila (VTCC), a najbolji rezultat je ostvario na trci u Japanu gde osvojio drugo mesto. Debitantsku sezonu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su obeležili usponi i padovi, kao i dueli sa najboljim automobilistima sveta. Sezonu je završio na 14. mestu sa 41 bodom, a zbog finansijskih problema nije učestvovao na poslednjoj trci u Makau.

Da li ste zadovoljni prethodnom sezonom?

Nisam zadovoljan 14. mestom jer sam zaslužio mnogo više, ali zadovoljan sam brzinom koju sam imao. Uspevao sam da po brzini ulazim u prvih deset, na kraju da budem i na podijumu, ali sam dosta bodova izgubio u nekim situacijama na koje nisam mogao da utičem. Nekoliko puta sam diskvalifikovan, na „Hungaroringu” sam trebao da osvojim podijum. Iskusni pratioci VTCC-a kažu da sreća dolazi sa iskustvom, nadam se da će sledeće godine biti više sreće pošto ću imati više iskustva.

Da li je podijum u Japanu vaš najveći uspeh u karijeri?

Bez sumnje je to najveći uspeh, tada sam bio najemotivniji u karijeri. Još uvek nisam ni svestan da sam u prvoj godini bio na podijumu. Iza mene su bila četiri svetska šampiona Rob Haf, Ivan Miler, Sebastijan Leb i Hose Marija Lopez, nije mala stvar završiti trku ispred njih. Na Balkanu niko nikada nije bio na podijumu na svetskom prvenstvu, takmičenju koje je priznato od Svetske automobilske federacije (FIA).

Da li su diskvalifikacija u Mađarskoj kada je trebalo da startujete sa pol-pozicije i oduzimanje bodova u Argentini najveća razočarenja?

Počeo sam sezonu i previše dobro. Na kvalifikacijama u Maroku sam bio među prvih pet, dobro je bilo i na „Pol Rikaru” u Francuskoj. Na „Hungaroringu” je Đani Morbideli, koji je ceo vikend imao slabiji ritam od mene, pobedio, Igo Valente je zahvaljujući mojoj diskvalifikaciji startovao prvi i osvojio treće mesto. Tu sam izgubio dragocene bodove i malo psihički pao jer sam sticajem okolnosti propustio najveću šansu. Posle toga su krenuli problemi sa „set-apima” na kvalifikacijama, grešio sam jer sam pokušavao da uradim nešto više nego što sam mogao i ja i automobil. Kvalifikacije sam završavao na jedanaestom, dvanaestom mestu, a na trkama su svi bili brzi da nisam mogao da završim na boljoj poziciji. U Argentini sam dobro vozio, ali su mi zbog diskvalifikacije oduzeti bodovi.

Da li vas sada protivnici gledaju drugačije u odnosu na početak sezone?

Svi znaju da mi je ovo bila prva godina i koliko je teško ostvariti takve rezultate, posebno jer pre toga nisam imao svetsko iskustvo. Imao sam nekoliko duela sa vrhunskim vozačima, već u Maroku sam imao duel sa Tijagom Monteirom koji je trinaest godina vozio u Formuli 1, bio šampion Formule 2. Već u prvoj trci sam ga obišao i „pokazao zube”, više puta sam imao duele sa Lebom, Koronelom, Mihelisom koji su vrhunski vozači. Svi su videli da sam brz.

Kakva je situacija sa budžetom za narednu sezonu?

Jedno vreme je bilo pod znakom pitanja da li ću voziti sledeće sezone u VTCC-u, ali uvek se borim. Moj tim i ja imamo takvu želju, da uđemo u šampionat iako nismo obezbedili budžet do kraja, a onda se tokom sezone borimo da ga povećamo. Pravimo odličnu promociju zemlje jer VTCC prenosi „Eurosport” koji uživo prati sve trke. Uz to i 111 nacionalnih televizija prenosi trke. Automobil je sam po sebi pokretna reklama zato i jesu tolike pare u automobilizmu. Naša država je u krizi, a svaki vozač najviše vuče iz zemlje jer je to promocija i moći države. Leba predstavlja cela Francuska sa sve „Sitroenom” i najjačim brendovima, Koronela Holandija...

K. I.

objavljeno: 27.12.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.