Ćaskanje na poslu ometa rad

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Dec.2016, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćaskanje na poslu ometa rad

Da li vam se desilo da ne možete da se koncentrišete na posao jer kolege pored vas ćaskaju? Niste jedini, japansko istraživanje je pokazalo da nas na poslu ometaju brojni faktori: od zvonjave telefona, preko tipkanja na tastaturi do zvuka fotokopir-mašine.

Ali ubedljivo najveći remetilački faktor je razgovor kolega, pogotovo o poslu. Zato, u trenucima kad treba da završite važan posao, bolje da se preselite u obližnji kafić jer žamor neznanaca dokazano manje smeta >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << od buke koju prave vaše kolege.

Naučnici koji se bave akustikom na japanskom Jamaguči univerzitetu želeli su da otkriju koji pozadinski zvuk najviše ometa koncentraciju. Dok su elektrode merile moždanu aktivnost ispitanika, naučnici su im puštali različite zvukove, od muzike, preko neutralnog tona, do razgovetnog govora. Što je zvuk bio smisleniji, kao što je deo poznate pesme ili razgovor, više je uticao na ispitanike.

Ovaj nalaz bi mogao da pomogne u traženju boljih načina za uređenje kancelarija i učionica kako bi radnici i učenici bili fokusiraniji.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.