Buš i Fukuda o severnokorejskom nuklearnom programu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Jul.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Buš i Fukuda o severnokorejskom nuklearnom programu

TOJAKO - Američki predsednik Džordž Buš, koji je razgovarao sa japanskim premijerom Jasuom Fukudom pred početak samita grupe sedam najrazvijenijih država sveta i Rusije (G8), je izjavio da je Vašington i dalje zabrinut zbog nuklearnog programa Severne Koreje.

Buš je priznao da je Pjongjang učinio određene korake ka denuklearizaciji, ali da su SAD i dalje zabrinute zbog procesa obogaćivanja uranijuma koje izvode >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vlasti Severne Koreje.

Severna Koreja je 26. juna dostavila SAD izveštaj o svom nuklearnom programu na šta je Vašington odgovorio najavom da bi mogao da skine tu zemlju sa liste zemalja koje sponzorišu terorizam, podsetio je Bi-Bi-Si.

Osim o nuklearnom programu Pjongjanga, dvojica zvaničnika su razgovarala i o pitanjima koja će dominirati na predstojećem samitu G8 koji se održava na japanskom ostrvu Hokaido od sutra do 9. jula.

Buš i Fukuda su se saglasili da je neophodno preduzeti hitne mere kako bi se zaustavio dalji rast cena hrane i nafte, dok je Buš poručio da veruje u "snažan dolar" uprkos recesiji koju beleži američka ekonomija.

Kad su u pitanju klimatske promene, Fukuda je rekao da se složio sa Bušom da nastave saradnju u okviru G8 zarad postizanja dugoročnog smanjenja emisije štetnih gasova u atmosferu.

U toku trajanja samita G8 na Hokaidu biće angažovano 20.000 policajaca koji su danas uhapsili četiri osobe na protestima na kojima se od lidera vodećih svetskih ekonomija zahteva da učine više protiv siromaštva u svetu i globalnog zagrevanja.

I Buš i Fukuda su novinarima preneli da ostaju pri odluci da prisustvuju ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Pekingu, 8. avgusta. "Uvredili bismo kineski narod kad ne bismo došli", objasnio je Buš.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.