Izvor: Southeast European Times, 13.Mar.2011, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bugarska i Turska ponudile pomoć Japanu

13/03/2011

SOFIJA, Bugarska -- Premijer Bojko Borisov izjavio je u petak (11. mart) da je Bugarska spremna da uputi 20 vatrogasaca u Japan da pomognu lokalnim službama spašavanja, posle razarajućeg zemljotresa i cunamija. Turska je takođe ponudila pomoć za suočavanje sa posledicama katastrofe. Zvaničnici strahuju da je -- u zemljotresu jačine 8,9 stepeni Rihterove skale i cunamiju koji je usledio -- samo u severoistočnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << prefekturi Mijagi verovatno poginulo 10.000 ljudi.

Situacija se dodatno pogoršala kada je jedan kompleks za proizvodnju nuklearne energije ostao bez svog sistema za hlađenje, nakon što je bio poplavljen morskom vodom u subotu. Više od 200.000 stanovnika oblasti Fukušima, severno od Tokija, evakuisano je zbog strahovanja da će doći do topljenja jezgra nuklearnog reaktora. Premijer Naoto Kan opisao je u nedelju situaciju u Japanu kao najgoru krizu od kraja Drugog svetskog rata. (BBC 13.3.2011; Standart, Darik, Medijapul, Sinhua, Kjodo – 11.3.2011)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.