Bube koje leče

Izvor: B92, 15.Jun.2010, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bube koje leče

Mikrorobot koji putuje kroz ljudsko telo biće u stanju da nadgleda, snima, uzima uzorke tkiva i direktno leči obolele organe.

Prototip japanskog medicinskog mikrorobota, najavljen još pre tri godine, trebalo bi da u narednih nekoliko meseci dobije stalan posao, i to unutar ljudskog tela.

Robot oblika bube sa pipcima, dimenzija 2x1x1 centimetar i težine samo pet grama, moći će da se koristi u nadgledanju obolelih organa i tkiva, pa čak i da leči, posebno razne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrste tumora.

Robot je već sad dovoljno malih dimenzija da bez većih problema prolazi kroz digestivni trakt. Japanski stručnjaci planiraju da uskoro patentiraju i daleko manje robote, koji će lako moći da putuju kroz krvne sudove ili neke druge organe u telu.

Robot je opremljen mikrokamerom, moći će da uzima uzorke tkiva pa čak i da ih analizira na licu mesta. Takođe, biće u mogućnosti da sa sobom ponese nekoliko miligrama koncentrovanih lekova i da ih po potrebi ubrizgava na mestima gde su najpotrebniji.

Svi podaci moći će da se očitavaju putem bežične veze. Ovo u praksi znači da će pacijent samostalno ili uz tim lekara moći da na monitoru prati tok svog lečenja ili mikrooperacije koju izvodi „doktor” u njegovom organizmu. Kretanje robota kroz telo će takođe moći da se daljinski kontroliše.

Stručnjaci procenjuju da bi medicinski robot mogao da doprinese smanjivanju praktično svih vidova nezaraznih bolesti za preko 80 odsto.

Ukoliko se pokaže kao uspešan, robot bi se u budućnosti na dobrovoljnoj bazi mogao preventivno ubacivati u tela zdravih ljudi, gde bi nadgledao funkcionisanje kompletnog organizma i signalizirao ukoliko se pojave i najmanje nepravilnosti ili najraniji znaci oboljenja.

Zanimljivo je to što brojni japanski izumi, među kojima je i pomenuti robot, svoju realizaciju mogu da zahvale idejama iz popularne manga kulture. Japanski manga stripovi su još sredinom prošlog veka obrađivali teme koje su u tom periodu predstavljale neostvarivu naučnu fantastiku.

Izvor - Politika online

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.