Beli pirinač povećava rizik od dijabetesa tipa 2

Izvor: Blic, 16.Mar.2012, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beli pirinač povećava rizik od dijabetesa tipa 2

Konzumiranje belog pirinča možda povećava rizik od dijabetesa tipa 2, naročito u onim sredinama u kojima je njegova potrošnja velika, na primer u azijskim zemljama, upozoravaju američki strucnjaci sa Harvardske škole za javno zdravlje.

Oni su do ovakvog zaključka došli analizom rezutata četiri studije obavljene u Kini, Japanu, Australiji i SAD, kojima je bilo obuhvaćeno čak 350.000 ljudi, a trajale su izmedju četiri i 22 godine, prenosi AFP.

Učesnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kineske i japanske studije koji su jeli najviše pirinča, su bili pod 55 odsto većim rizikom da obole od dijabetesa tipa 2 u odnosu na one koji su konzumirali najmanje te žitarice.

U SAD i Australiji, u kojima se prinač konzumira znatno manje, takodje je uočena razlika u sklonosti dijabetesu izmedju najvećih ljubitelja te žitarice i onih koji su je najmanje jeli, ali ta razlika je iznosila samo 12 odsto.

Učesnici azijskih studija su u proseku pirinač jeli tri do četiri puta dnevno, dok su učesnici američkog i australijskog istraživanja u proseku pirinač konzumirali samo jednom do dva puta nedeljno.

Danas se u svetu uglavnom jede beli pirinač, koji se tako mašinski obradjuje da u njemu pretežno ostaje skrob.

Nasuprot tome, u integralnom pirinču ima više vlakana, magnezijuma i vitamina, a on ima i niži "glikemijski indeks" (meru sadržaja šeshera), nego beli pirinač.

Prema podacima američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, od dijabetesa boluje gotovo 350 miliona odraslih ljudi širom sveta.To je kompleksno oboljenje za koje su, izuzev ishrane, faktori rizika gojaznost i nedovoljno kretanje.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.