Bankama će biti skupo da ne daju zajmove

Izvor: Blic, 06.Jun.2014, 13:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bankama će biti skupo da ne daju zajmove

Evropska centralna banka donela je juče odluku da uvede negativnu kamatu na depozite banaka kako bi ih naterala na kreditiranje realnog sektora.

Praktično, sve komercijalne banke će ubuduće morati da plaćaju 0.1 odsto centralnoj banci da bi im ona čuvala novac.

Kako se najavljuje, uskoro bi sličnu odluku mogle da donesu i preostale tri vodeće centralne banke u svetu - američka FED, japanska BOJ i britanska Bank of England.

Kako saopštavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iz Evropske centralne banke, na ovaj korak su se odlučili jer ih zabrinjava slab rast privrede i usporeno kreditiranje, što bi dodatno moglo da zakoči krh privredni oporavak.

ECB je, inače, juče dodatno spustila referentnu kamatnu stopu u evrozoni sa dosadašnjih 0,25 na neverovatnih 0,15 odsto.

Ova odluka bi, istina simbolično, mogla da utiče i na građane i privredu koji u Srbiji imaju kredite indeksirane u evrima, jer se kamate na ove zajmove, uglavnom, računaju na bazi tromesečnog Euribora.

I u Srbiji je, prema podacima iz juče objavljenog “Izveštaja o dinarizaciji finansijskog sistema Srbije” NBS, došlo do pada kreditne aktivnosti banaka. U tom smislu, NBS veruje da će subvencionisani krediti za privredu, a sa kojima se upravo krenulo, podstaći aktivnost banaka, ali i uticati na privredni rast.

Inače, plasmani banaka prema privredi u prvom tromesečju ove godine bili su manji za 4,9 odsto u odnosu na prethodno tromesečje.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.