Azijske berze: Rast američke ekonomije podigao indekse

Izvor: GdeInvestirati.com, 26.Nov.2014, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijske berze: Rast američke ekonomije podigao indekse

TOKIO - Na većini azijskih berzi u sredu su cene akcija porasle, jer je ulagače ohrabrio snažan rast američkog bruto domaćeg proizvoda, a nadaju se i da će smanjenje kamata u Kini razbuditi drugu po veličini svetsku ekonomiju.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto, a blago su pale i cene akcija u Singapuru.

Indeksi berza u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Šangaju i Australiji porasli su između 0,1 i 1,1 posto, pa >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,3 posto.

Iako su juče na Wall Streetu S&P 500 i Dow Jones indeks blago skliznuli s rekordnih nivoa, na azijskim berzama jutros vlada optimistično raspoloženje, zahvaljujući snažnom rastu američke ekonomije.

Juče je objavljeno da je, prema drugoj proceni, bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u trećem kvartalu porastao 3,9 posto na godišnjem nivou, više u odnosu na prvu procenu od 3,5 posto. Analitičari su, pak, očekivali rast od 3,3 posto.

"Razlika između prve i druge procene američkog BDP-a je velika, no još je značajnije što je velika razlika između rasta SAD-a i ostalih razvijenih zemalja sveta, posebno u Evropi i Japanu", kaže Jasper Lawler, analitičar u kompaniji CMC Markets.

Za azijske kompanije to je posebno značajno jer je SAD njihovo najveće izvozno tržište.

U Šangaju su cene akcija jutros dostigle najviše nivoe u tri godine, jer su ulagači i dalje pod utiskom neočekivanog smanjenja kamata kineske centralne banke u petak.

Iako monetarne vlasti poručuju da se ne mogu očekivati njihovi novi potezi dok se ne vide podaci o rastu druge po veličini svetske ekonomije u četvrtom tromesečju, na berzi u Šangaju vlada dobro raspoloženje jer prvo smanjenje kamata nakon dve godine znači da će cena novca biti dodatno smanjena ako se rast BDP-a nastavi usporavati.

Pod pritiskom je, međutim, energetski sektor jer su cene nafte i dalje u silaznoj putanji uoči sednice OPEC-a, na kojoj se očekuje rasprava o tome treba li smanjiti proizvodnju 'crnog zlata' kako bi se zaustavio pad cena.

A na valutnim tržištima jutros se trguje bez većih uzbuđenja jer je oslabio pritisak na evro, izazvan prošlog petka najavama daljeg labavljenja monetarne politike Evropske centralne banke ako to bude potrebno.

Jutros se  kurs evra kreće oko 1,2470 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,2425 dolara. Tako se dodatno odmakao od najnižeg nivoa u 26 meseci od 1,2357 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cena evra porasla je s jučerašnjih 146,50 na 146,85 jena.

Kurs dolara u odnosu na japansku valutu stabilno se kreće oko 117,80 jena.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.