Azijske berze: Oporavak cena nafte podiže indekse

Izvor: GdeInvestirati.com, 03.Dec.2014, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azijske berze: Oporavak cena nafte podiže indekse

TOKYO - Na većini azijskih berzi u sedu su cene akcija porasle, zahvaljujući jučerašnjem rastu indeksa na Wall Streetu i oporavku cena nafte, dok je kurs dolara prema japanskom jenu dostigao nov najviši nivo u sedam godina.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je u 7,30 sati bio u plusu oko 0,3 posto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji, Singapuru, Šangaju i Australiji porasle između 0,3 i 0,8 posto.

U Hong Kongu su pale oko 0,7 posto, >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio gotovo nepromenjen u odnosu na utorak.

Azijske ulagače ohrabrio je novi rekord Dow Jones indeksa u jučerašnjem trgovanju na Wall Streetu, nakon oporavka akcija energetskih kompanija zbog stabilizacije cena nafte.

Jutros je terminska cena nafte na američkim tržištima ojačala oko 1 posto, na 67,65 dolara po barelu, odmaknuvši se od najnižeg nivoa u pet godina, nakon što je objavljeno da su prošle nedelje zalihe 'crnog zlata' u SAD-u pale.

Pozitivno je na tržišta uticao i podatak o blagom ubrzanju aktivnosti u uslužnom sektoru Kine u novembru, iako nije odagnao strahove od usporavanja rasta druge po veličini svetske ekonomije.

"Pritisci na kinesku ekonomiju i dalje su prisutni", kaže Qu Hongbin, ekonomista u HCBC banci.

Uprkos tome, u Šangaju cene akcija su jutros dostigle nove najviše nivoe u tri godine, jer ulagači veruju da će, nastave li se silazni trendovi, kineska centralna banka dodatno olabaviti monetarnu politiku, nakon što je nedavno, po prvi put nakon više od dve godine, smanjila kamatne stope.

Na slabost ekonomije ukazuje i jutros objavljeni podatak da je bruto domaći proizvod (BDP) Australije u trećem tromesečju porastao svega 0,3 posto na kvartalnom nivou, odnosno 2,7 posto na godišnjem, što je manje od očekivanja analitičara.

Japanski Nikkei indeks jutros je dostigao nov najviši nivo u više od sedam godina, što se zahvaljuje rastu cena akcija tamošnjih izvoznika jer zbog pad kursa jena raste konkurentnost njihovih proizvoda na svetskim tržištima

Na valutnim tržištima, naime, dolar je ponovo u ulaznoj putanji. Jutros je njegov kurs dostigao 119,44 jena, najviši nivo od avgusta 2007. godine, dok je juče u ovo doba iznosio 118,50 jena.

Američka valuta ojačala je i prema evropskoj, pa je cena evra skliznula s jučerašnjih 1,2465 na 1,2385 dolara, krenuvši ponovo prema najnižem nivou u 26 meseci od 1,2358 dolara, na koji je pala u novembru.

Evro je pod pritiskom očekivanja da će uskoro Evropska centralna banka (ECB) dodatno olabaviti monetarnu politiku zbog deflacijskih pretnji i anemičnog rasta ekonomije evrozone.

Doduše, niko ne očekuje da će na sednici u četvrtak čelnici ECB-a doneti značajnije odluke u vezi monetarne politike, no očekuje se uobičajena poruka da će banka preduzeti dodatne mere ako to bude potrebno.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Povezane vesti

Azijske berze porasle, evro ispod 1,24 dolara

Izvor: Capital.ba, 03.Dec.2014

TOKIO, Na većini azijskih berzi u srijedu su cijene akcija porasle, zahvaljujući jučerašnjem rastu indeksa na Wall Streetu i oporavku cijena nafte, dok je kurs dolara prema japanskom jenu dostigao novi najviši nivo u sedam godina. Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.